Wednesday, December 5, 2007

Jemputan Walimatul Urus

Click image diatas untuk besarkan gambar

Kerepak-kerepak kebum kebum kebum kerepak kerepak kebum kebum ! (bunyi kompang daa..)

Dengan segala hormatnya, Saudara Zai (gambar di bawah). Harap maaf, gambar pasangannya tidak dapat di kesan lagi buat masa ini. Harap beliau sudi menyerahkan kepada kita untuk tujuan tatapan bersama.



menjemput anda semua untuk ke majlis perkahwinan beliau yang ke..... (pertama atau kedua ...tak sure plak?)

Tarikh: Ahad, 6 Januari 2008
Waktu jamuan: 12 - 5 ptg
Tempat: Dewan Perbandaran Taiping

Sekian harap maklum,








Turut mengundang, Ayah Chor

Mini Reunion Series: Kuala Muda, Penang

Salam,

1. Kepada sesiapa yang mengenali penakan, tolong habaq mai kat penakan bahawa mini reunion seterusnya akan buat kat tempat dia...sila buat maklum balas ke laman blog ini.

2. Kita bercadang untuk menaiktaraf (upgrade) blog ini supaya mesra pengguna. Kita akan laksanakan format forum yang lebih mudah dan lebih tersusun. Nantikan pelancarannya tak lama lagi.

Sekian harap maklum.



Ayah Chor

Tuesday, October 30, 2007

Boss Mat Ros Lawan Balik (Cerita Polis Hero vs. Polis/ACA/AG Jahat)




Commercial Crime Investigation Department (CCID) director Ramli Yusuff today confirmed that he was the police officer being investigated for amassing RM27 million in undeclared assets.

“Although the name of the officer was not disclosed, it is public knowledge that I was the officer referred to in these widely sensationalised news,” said Ramli in an explosive press statement today.

The media had earlier reported that an unnamed senior officer was being probed by the Anti-Corruption Agency (ACA) for abuse of power and failure to declare assets.

The news reports also claimed that the officer had failed to declare his position as a director in a company and that he accumulated RM27 million worth of assets illegally.

It is understood that Ramli had been ordered to declare his assets, which he did on Sept 19 to the ACA deputy public prosecutor.

Ramli’s announcement was made at a hastily organised press conference today at the CCID headquarters in Kuala Lumpur’s Bukit Perdana, where his office is located.

In a three-page statement, Ramli - a top ranking police officer - also made a number of allegations including that the police force had failed to stand by him and his officers during the ACA investigation.

“The officers of the CCID have been mistreated by the ACA and are yet to be protected by their own force,” he claimed.

Johari ordered ‘kingpin’s’ arrest

In his statement, Ramli described at length how his department nabbed an alleged underworld kingpin in Johor on the directive of Deputy Internal Security Minister Johari Baharom in March [see full statement].

He said Johari’s order came after a joint committee and a special task force were established last year at the cabinet level and the police to combat illegal money-lending and gambling activities.

“The investigations by CCID led to the eventual detention and banishment of the said Goh Cheng Poh @ Tengku to Jeli, Kelantan,” he said.

Goh’s detention and banishment was made in early August around the same time allegations emerged that Ramli was being probed by ACA for undeclared assets.

Ramli stressed that Goh’s detention was made under the orders of Johari based on intelligence gathered by the CCID.

“The merits of his banishment are a matter which is within the subjective purview and prerogative of the deputy internal security minister and, consequently, I am not at liberty to comment,” he added.

No help from AG’s Chambers

Subsequently, it was reported that ACA and Criminal Investigation Department (CID) - a separate section in the police force - had investigated and cleared Goh.

“This certainly did not include the subject matter of CCID’s investigations into Goh’s affairs as directed by the deputy internal security minister,” Ramli said.

Following this, Goh had applied to the High Court to set aside Johari’s banishment order.

In what Ramli described as an “unprecedented stance”, the Internal Security Ministry’s legal advisor - who is an officer of the Attorney-General’s Chambers - had declined to help the CCID to fight the case.

Instead, the legal advisor had ordered Ramli and his officers to prepare by themselves affidavits of the events surrounding their preparation of investigative papers on Goh.

“I was under advice at the time that the AG was under a duty to advise and assist us in the preparation of the said affidavits under Article 145 of the Federal Constitution and the Government Proceedings Act, 1956," he said.

Instead, Ramli said he had to seek legal advice from a private law firm to draft the affidavits.

ACA blew our cover

Following this, Ramli said ACA officer Sok One Esen had filed an affidavit in the proceedings brought by Goh, which confirmed that the ACA was investigating his department’s officers for allegedly abusing their powers.

Ramli said that Sok One was also present at the Hari Raya arrest of Rosli Dahlan, the lawyer who had helped the CCID to prepare its affidavits. Rosli was subsequently charged in court for failure to declare his assets after he was ordered to do so by ACA.

“Within the week, several officers of the CCID were arrested and charged in court for allegedly falsifying evidence concerning the banishment of Goh.

“In the charge sheets, the names of the confidential informants have been disclosed,” he lamented.

Ramli then dropped a bombshell regarding ACA’s dealings with the identities of police informants.

“The identities of the informants were obtained through the circumvention of the Inspector-General’s Standing Orders.

“Given these events, there exists a clear and present danger as to the intelligence gathering ability of the police force and its ability to protect its informants.”

Ramli ended his statement that he was going to Saudi Arabia to perform his ‘umrah’ (minor haj) on Saturday and he would leave the matter to be dealt with by the Internal Security Ministry.

“These are disturbing events and will undeniably have a deep impact, not only on the CCID but the police force as a whole."

Sunday, October 7, 2007

Badan Kehakiman dirogol dan diliwat beramai-ramai

Nampaknya Malaysia semakin menuju kehancuran. Semenjak 1988, institusi kehakiman telah di rogol dan diliwat. Terung, timun, durian dan tiang letrik pun ada..macam-macam ada dalam kemaluan kehakiman..VK Lingam jadi runner dalam institusi kehakiman lama dah semua lawyer tahu. Sekarang video ni bagi confirm je..

Ingat tak kes Tan Sri Eusoffe Abdul Cadir (1st Class Law Degree, bukan macam Gani Patail. Aku pun baguih sikit) dikatakan mati bunuh diri tembak kepala sendiri dengan pistol sebab tertekan akibat kematian isteri...yang ni aku tak percaya seduit pun. Semuanya ala Bourne Ultimatum punya cerita.

Panel "bebas" yang dilantik oleh Najib pun memang tak de harapan punya.

No.1, Panel ni di lantik tanpa ada asas perundangan yang jelas mengenai penubuhannya. This is wrong from the very beginning. Dah tau tak de power, this 3 stooges nak juga jadi glamor dan sebab $$$. Memang tak dak integriti langsung.

No.2, Si Haidar tu dah le Chairman/Makan Gaji dgn CIMB > CIMB Adik Najib atau Najib punya. Memang dah kantoi 1st round.

No.3 Masa Tun Salleh Abas kena pecat, Si Haidar ni tumpang sekaki jadi "pembelot" sewaktu beliau jadi Ketua Pendaftar Mahkamah. Bersekongkol dengan Tun Hamid Omar. Aruah bapak aku dulu beli buku Tun Salleh Abas. Pada masa tu Tun Salleh tak tahu cerita si haidar ni berkomplot. Nak tahu cerita bacalah. Aku sekupang pun tak respek kat mamat nih..Anwar Ibrahim masa tu pun senyap..cari makan punya pasai..(yang ni aku menyampah kat politician nih...tapi dia dah kena belasah dalam penjara..harap ambil ingatan)

No. 4, Sekarang ACA nak tangkap/dakwa Whistle blower plak (orang yang reveal video clip VK Linggam).

On another note, Kelmarin 2 orang polis yang jadi whistle blower on another case, turut kena dakwa dengan ACA..sekarang ketua gangster yang nak dibebaskan dah tahu sapa pecah rahsia.

Tak taulah apa nak jadi..dalam ACA, HAKIM, POLIS, MEDIA masing-masing ada geng jahat lawan geng baik. Habih pecah belah eg. Commercial Crime VS CID, ACA vs POLIS. macam-macam.

Raja Petra siang-siang dah cakap "Den of the thieves" (Sarang Penyamun).

This is not about pembangkang or penyokong kerajaan. This is about our political awareness as matured and concern citizen of Malaysia. Government is not sincere with us. Harapkan Paklah lebih baik dari Mahadey, nampaknya dia pun tak boleh. Yang ku cari Al-Ghazali, tapi yang ku jumpa Mawi..

Sunday, September 30, 2007

Al-Fatihah: Abahku pergi menyahut seruan Ilahi


Abahku yang dikasihi, Haji Abdul Munim bin Haji Mohd Zain telah kembali ke rahmatullah pada hari Ahad, 23 Ramadhan 1428, bersamaan 23 September 2007, jam 930 pagi di Hospital Daerah kuala kangsar. Menurut doktor sebab kematiannya adalah "Acute Myocardial Infarction" atau dalam bahasa mudahnya "heart attack". It happens in 5 minutes time span after few days admitted to hospital atas sebab kencing berdarah. Wallahu a'lam.

Unfortunately only my mum was there during the final moment. It was unexpected moment as he was well in conversation few minutes before.

Al-Marhum berusia 69 tahun, kurang sehari dari hari lahirnya yang ke-70 yang jatuh pada 24 September 2007.

2 tahun yang lalu, almarhum telah mengalami kemalangan jalanraya di bukit berapit dalam perjalanan pulang dari Taiping setelah membeli buah durian untuk cucu-cucu yang dikasihinya. Al-Marhum yang mengalami mild stroke dalam kemalangan tersebut turut patah tulang di bahagian yang menyambungkan peha dan pinggul.

Tidak lama selepas kemalangan tersebut, al-marhum terpaksa menerima rawatan dialysis akibat kegagalan buah pinggangnya. Masalah buah pinggang ini turut disumbangkan oleh penyakit diabetic dan high blood yang di alaminya sebelum ini. Al-marhum seterusnya telah menerima rawatan dialysis selama hampir setahun setengah.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terimakasih kepada semua yang telah menghantar mesej takziah. Al-marhum telah dikebumikan pada jam 5.00 petang hari yang sama di Kg Lalang, Pdg Rengas Perak, tempat bersemadi ibu bapa dan kaum kerabatnya yang mendahuluinya sebelum ini.

Friday, September 21, 2007

Mini Reunion Series 2: UK Resort, Batang Kali


31 Ogos 2007 - Samdol, Syed Amir dan gua kali ini meneruskan pengembaraan ke Batang Kali, Selangor. Rais tak dapat menyertai. Kali ini kami menjejaki sebuah lagi jeram yang sungguh mendamaikan.

Lokasinya tidak jauh dari Kuala Lumpur, perjalanan melalui Jalan Batu Caves - Sg Tua - Ulu Yam. Mengambil masa sekitar 1 jam pemanduan. Sebaik sahaja sampai ke pekan Ulu Yam Baru, ambil simpang ke kanan selepas balai Polis. Lebih kurang 2km melalui jalan kampung akhirnya kami tiba ke sebuah dusun "eksklusif" yang mempunyai kemudahan pondok-pondok kecil untuk berkelah yang dibina di tebing sungai yang dijaga bersih dan cantik.

Pondok kecil satu katil di kenakan bayaran RM50. Buah-buahan dari dusun tersebut pula bole diambil oleh penyewa sebagai pakej sewaan. Durian, langsat, dokong, rambutan dan sebagainya ada di tanam disini.

Tempatnya sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana sungainya yang sederhana dalam dan terkawal. Kalau budak mandi sehari suntuk pun ok sebab persekitarannya terselindung dari bahang mentari. Anak teman kalu bawak mandi kelaut, mesti sunburn macam udang kena bakar sebab bila turun ke pantai . Jadi lokasi sebegini lebih baik bagi kanak-kanak yang sukar dikawal.

So petang tu kita pun mula mengeluarkan ration yang dibawak masing-masing dari rumah. Masing-masing keluarga ada giliran memasak dengan menu tersendiri.

Macam-macam ada. Petang tu kita ber - bbq - ayam, ikan dan sayuran. Makanan memang banyak. Budak-budak yang kesejukan yang kelaparan menghabiskan makanan yang disediakan. Semua tak nak naik ke darat bila dah masuk kedalam sungai. Tak kira le anak sape.

Malam tu teman tak tidur kat situ sebab ada urusan. Tinggallah Syed Amir dan Samdol. Besoknya teman dapat tahu, Syed Amir pun terpaksa balik sebab anak perempuan bongsunya mula menunjukkan petanda untuk mengamok tengah malam. Maka tinggallah Samdol dan Yan sekeluarga. Pukul 1.00pm keesokkannya barulah diaorang balik.

Gambar tak de sebab lupa bawak kamera.

Selepas puasa (Oktober), kita dah merancang mengembara ke Pulau Sayak, Kuala Muda pulak..Penakan dan Shamnan dah ready nak sambut kita. Moh kita jadi nelayan bersama Penakan...!! Sapa yang berminat bagi tau le kat Syed Amir, Samdol atau teman.

Lepas ni kita akan organize Umrah plak..jeng..jeng

US still insist for war although IAEA already cleared IRAN


Bush Administration War Plans directed against Iran

Global Research, September 16, 2007

Quoting official sources, the Western media is now confirming, rather belatedly, that the Bush Administration's war plans directed against Iran are "for real" and should be taken seriously.

"Punitive bombings" directed against Tehran could be launched within the next few months.

The diplomatic mode has been switched off: The Pentagon is said to be "taking steps to ensure military confrontation with Iran" because diplomatic initiatives have allegedly failed to reach a solution.

These diabolical statements come within barely a couple of weeks following the release of the International Atomic Energy Agency (IAEA) report. The later confirms unequivocally that Iran's nuclear program is of a civilian nature and that Iran has neither the intention nor the capabilities to develop nuclear weapons:

Article IV (1): These modalities cover all remaining issues and the Agency [meaning IAEA] confirmed that there are no other remaining issues and ambiguities regarding Iran's past nuclear program and activities.

Article IV (3): The Agency's delegation is of the view that the agreement on the above issues shall further promote the efficiency of the implementation of safeguards in Iran and its ability to conclude the exclusive peaceful nature of the Iran's nuclear activities.

Article IV (4): The Agency has been able to verify the non-diversion of the declared nuclear materials at the enrichment facilities in Iran and has therefore concluded that it remains in peaceful use. (IAEA Report, italics added)

At the same token, the IAEA report is a slap in the face for Washington. It confirms the lack of legitimacy and criminal nature of US foreign policy as well as Washington's resolve to violate international law:

"The Bush administration’s abrupt dismissal of last Thursday’s IAEA report is one more sign that Washington has no interest in a diplomatic resolution to its confrontation with Tehran. Following Bush’s bellicose denunciations of Iran last week, the US has reiterated its intention to push for tougher UN sanctions against Tehran this month." (Peter Symond, Global Research, September 2007)

Thursday, September 13, 2007

Ramadhan 2007: Bulan Berkat atau Bulan Bala ?


Salam,

Terimakasih Sdr Amir. Semalam teman terima SMS yang sangat indah maknanya dari beliau. Sudah pasti beliau turut menghantar kepada yang lain. Mesejnya berbunyi seperti berikut:

"Marhaban Ya Ramadhan. Ya Allah, di bulan yang penuh berokah, Rahmat dan Maghfirah ini, Kau berkatilah saudaraku yang baik ini. Limpahkan Rezqi Mu padanya, bahagiakan ia dan keluarganya. Mudahkan urusannya, terimalah ibadahnya, serta ampunilah segala dosanya. Selamat menunaikan ibadah Puasa. dari Amir Hamzah."

Begitu jugak saudara Basharuddin. Terimakasih diucapkan kerana turut menghantar mesej kebaikan dan peringatan.

Teman juga ingin mendoakan agar semua ahli X manjung dapat menjalani ibadah puasa dengan kualiti yang lebih baik berbanding Ramadhan 2006.

Marilah kita berdiskusi di ruang maya ini mengenai Ramadhan 2007, dengan mengingati sesama kita agar keberkatannya benar-benar tercapai. dan bukannya menjadi bulan yang mendatangkan bala akibat amalan-amalan kebiasaan kita yang bertentangan dengan semangat Ramadhan yang sebenarnya. Wallahua'lam.

Thursday, September 6, 2007

Isu babi menjelang Pilihan Raya

Emm..tadi tengok babi yang gemuk2 kat Melaka NTV7 memang mengingatkan teman kepada satu artikel berkenaan babi from bible point of view.

FRU pun tak berani nak belasah perternak babi yang berdegil dan memang sah telah melanggar peraturan perternakan. Pencemaran jangan cakap le. MCA, DAP, Gerakan (dan pemimpin Keadilan Cina) bersatu turun padang defend habis-habisan. Ketua Menteri Melaka pun dah bagi press statement "pening isu UMNO vs MCA pasal babi nih.."

Wednesday, September 5, 2007

Part 2: How to reduce blood sugar levels by understanding glycogen storage and body fat

In part one of this article, we talked about how eating refined carbohydrates or processed sugars is a lot like putting jet fuel in the gas tank of your Toyota -- it burns up the engine and causes permanent damage. When a human body maintains high levels of blood sugar, permanent damage may also sustained. Here, we'll look at how the body tries to protect itself from the ravaging effects of high blood sugar.

Starting off, recognize that there are serious consequences for having high blood sugar coursing through your veins. Your body knows this, and if your blood sugar reaches unsafe heights, your body immediately goes to work to lower that blood sugar back to normal levels. There are also ways that you can manipulate your own blood sugar levels through activities:

There are really two things that you can do as a human being to lower this blood sugar once it's spiked. First, you can burn it off by using it to contract your muscles -- so if you happen to be running a marathon at the same moment that you drank a soft drink, then the marathon effort will probably counteract the high blood sugar effect of the soft drink.

In fact, high sugar foods are really only appropriate for people who are exercising several hours a day (and who have the metabolism to burn off these sugars). Even myself -- I engage in cardiovascular exercise on a regular basis, often biking 10 miles a day, and even I don't eat the quantities of sugar that our children are eating these days in public schools. In fact, I don't eat any sugar at all, but I eat fruits and other natural forms of complex sugars in order to give me energy for my workouts. But for most people, they're not working out at all, and thus there's really no reason to eat sugars in the first place.

Getting back to the main point here, let's suppose you're not exercising at the moment, you're eating dessert sitting at a table. So the body has to do something else, and this is where the answer to your question really comes into play. In order to remove sugar from your bloodstream, your body has a mechanism by which it can force your muscles cells to open up and accept blood sugar, then to convert that blood sugar to a stored form of energy called glycogen.

The conversion of blood sugar to glycogen, of course, involves the liver, and it is a rather complicated physiological function that I'm not going to explain in detail. The short, simple version is that your muscles (and liver) absorbs this blood sugar and store it for use at a later time. So your body has a sort of gas tank where it can store a certain amount of sugar energy and use it later.

But just like in your Toyota Corolla, your body's gas tank can get full. When it's full, it means you have all the glycogen in your system that you can store. Once your glycogen levels have reached their peak, your body has one more strategy for reducing the blood sugar in your bloodstream.

The second strategy

Before I reveal this, it's important to note that most people walk around 24 hours a day with their glycogen levels already maxed out. Most people never get to a low level of glycogen because they're not on a carbohydrate-controlled diet. Accordingly, the vast majority of people, when they consume refined carbohydrates, are going to be in a physiological state where circulating blood sugar gets quickly converted into stored body fat.

This is the last strategy the body can use to remove blood sugar from the bloodstream. This process also involves the liver, and it essentially converts the sugars into fatty acids, then stores them in the fat cells around your body.

That was a long-winded way to answer your question, but the answer is, yes, sugar can be converted into body fat, but it is not the first strategy that your body uses to lower your blood sugar. If you're exercising, that will help lower blood sugar levels automatically, or if your glycogen levels are low, your body will first try to store glycogen. But again, most people are not exercising, and their glycogen levels are already topped out, so when they consume sugars, they are directly promoting the creation of body fat.

In the third part of this article, we'll talk about how dietary sugars cause adult-onset diabetes, and we'll present strategies for both preventing and reversing diabetes.

Mini Reunion Series: Air Terjun Gabai, Hulu Langat

4 dan 5 Ogos yang lalu - Samjo, Syed Amir, Rais dan teman berkhemah di puncak air terjun gabai. Samjo yang 50:50 nak pergi masa tu sebab baru keluar hospital, tetap bersemangat memikul cabaran "menakluk" air terjun gabai walaupun kepala pening-pening lalat. Akhirnya setelah berehat dipuncak Gabai, nampaknya beliau lebih bertenaga.

Berkumpul dimasjid batu 14 hulu langat sekitar 4.30 petang, kami menuanikan solah asar berjamaah dan bertolak ke lokasi dituju dalam 2 jam kemudian. Sampai di kaki air terjun Gabai sekitar jam 6.30 petang.

Sambil memunggah keluar barang ada nyonya di kaki Gabai yang sedang duduk nak merendamkan kaki menyapa "wa..angkat mantat besat wo" (bawa bantal besar ke?), sebab ada salah sorang dari kami bawa bantal baik punya..macam bukan nak pergi camping je..

Kemudian pikul barang naik bukit lebih kurang sejam, kami sampai ke tapak perkhemahan. Stelah mendirikan khemah kami memasak. Hentam sajalah..biasalah Syed Amir jadi Chef..aku pun dah tak ingat apa yang dimakan..

Alhamdulillah malam tu yang gelap awalnya, dihiasi bulan yang agak terang kemudiannya. jadi kami tidor in the open air..khemah hanya jadi tempat isi barang sahaja. Sambil baring, berbual, makan apa sahaja ala kadar dan minum kopi air garam...sampai terlena..kami tidur berbumbungkan langit..sejuk jangat cakap la...

Gambar nanti sat akan di upload setelah di tapis oleh pihak berkuasa...bersambung

Sunday, September 2, 2007

Part 1: The real story about sugar, does it turn into body fat, how does it affect health?

Dear friends,

In view of alarming increase of diabetic patient at the age of 40, the article below might help us to think about ourselves.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

http://www.newstarget.com/002038.html

In explaining this subject to many people over a period of several years, I found the most useful metaphor to be that of an automobile engine. Let's take a Toyota Corolla, one of the most popular cars on the street today. The Toyota Corolla has an engine that's designed to burn a certain type of fuel. That fuel, gasoline, has a certain flash point and a given output of power per gallon of gasoline. There are other fuels that power other types of vehicles -- for example, jets run on a high-octane petroleum product that has far more energy per gallon than automobile gasoline. Diesel fuel, on the other hand, burns more slowly.

So you have different types of fuels for different vehicles. Most people understand the idea that if you took your Toyota Corolla, drove it down to the airport, and filled it up on jet fuel, you wouldn't get a faster Toyota Corolla. Instead, you would get a critically damaged Toyota Corolla engine, because the fuel would burn too hot, too fast, and it would overpower the design of the engine. In fact, you probably wouldn't drive more than 10 miles before the engine burned up, and you would have to overhaul the entire engine in order to drive your car again.

This is sort of what goes on when it comes to the human digestive system and sugars. The human digestive system was designed to consume foods that are readily available in the natural surrounding environment. These foods can be compared to certain types of fuels because each food releases energy at a given rate during digestion (primarily based on fiber and fructose content).

As an example, let's take a look at an apple. It contains fiber, vitamins and minerals, and lots of carbohydrates. The carbohydrates are the fuel. But the carbohydrates are bound up in the fiber of the apple so that it takes your body a fair amount of time and effort to release those carbohydrates and convert them into fuel. So you could call the apple a medium-burning carbohydrate, or in medical terms, it has a lower glycemic index than straight sugar.

But if you take straight sugar, that is, refined white sugar, which is something that does not occur naturally in the environment, and you put that in your mouth, then your body converts that into blood sugar very rapidly. It's like pouring jet fuel down your throat. This is the same as filling up your Toyota gas tank with jet fuel and trying to drive away. When you eat sugar you consume soft drinks -- which are even worse because they are liquid sugar -- you are trying to run your metabolic engine on jet fuel, and the human metabolic engine was not designed to run on jet fuel.

So what happens? When you first consume any sort of refined sugars or refined carbohydrates (like white flour), the digestion process begins immediately -- in fact, it begins even before you swallow the foods. There are digestive enzymes in your saliva that go to work on these sugars and start converting them into blood sugar, even before they hit your stomach. Once they're in your stomach, they are mixed with acidic digestive juices and physically churned through stomach muscle contractions so that it creates a liquid paste. This liquid, sugary paste is then very easily absorbed through the intestinal walls, causing a rapid spike in blood sugar levels.

So your blood sugar, which might have been around 80 or 90 before you drank the soft drink or ate that candy bar, now suddenly starts spiking up to 150 or 200, or perhaps even higher. This creates an emergency situation in your body. High blood sugar is very dangerous for human beings. If it is allowed to continue, it will cause symptoms that are more classically known as diabetic neuropathy, which means the nerves that feed various limbs in your body (feet, mostly) start to die. Diabetics who maintain high blood sugar over a long period of time often have to have their feet amputated because the nerves in their feet are wasting away.

Friday, August 10, 2007

Lima puluh tahun terang bulan terbarai

Artikel ni heavy metal sikit. Harap baca dengan perlahan-lahan untuk faham. Tapi an eye opener kepada sesiapa yang sanggup membaca.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

DARI JELEBU

Hishamuddin Rais



Ha ha ha…. Semuanya sedang terbarai. Retak, pecah akhirnya terbarai. Ketika saya menulis ini muzik latar yang mengiringi ketikan jari saya di lap top ialah putaran muzik Memula Moon versi paling terbaru. Ini versi rap rock parodi counter culture yang cool lagi menggiurkan.Tiga helai bulu ari dan tiga helai janggut untuk anak muda yang merekonstruksi Memula Moon.

Memula Moon a.k.a Terang Bulan a.k.a Negaraku a.k.a Negara Kuku kini menjadi top hit yang hampir mencecah satu juta pendengar dan puluhan ribu memberi komen. Angka-angka ini kelihatan terus melonjak. Ratusan ribu Mak Cik Felda dan Pak Cik Teksi, di seluruh negara – dari Perlis hingga ke Mersing yang tidak ‘connected’ sedang tertanya-tanya – Negara Kuku itu apa? Tiga helai lagi bulu ari untuk Namewee.

Saya telah lupa entah berapa kali saya telah menulis tentang lagu Terang Bulan ini. Semenjak saya di Universiti Malaya dalam tahun 70-an lagi saya telah menulis dan menerangkan apakah dia si Terang Bulan. Saya tidak akan lupa bagaimana Concorong Republik Indonesia Bung Karno telah memainkan lagu Terang Bulan ketika Konfrontasi (1963-64).

Terang Bulan dimainkan di concorong. Concorong? Apakah jadahnya concorong ini? Untuk mereka yang lahir pada zaman Firaun, concorong adalah perkataan Melayu untuk radio. Perkataan ini telah saya pelajari sebelum saya belajar sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris.

Bung Karno memainkan lagu Terang Bulan di Radio Republik Indonesia untuk memperlekehkan Tengku Abdul Rahman seorang budak suruhan Inggeris yang tidak berupaya membuat lagu kebangsaan sendiri. Memang tepat anggapan Bung Karno ini. Bagaimana sebuah negara yang menggelar diri mereka – merdeka – tetapi lagu kebangsaan pun diciplak.

Ha ha ha. Selama 50 tahun penciplakan ini telah disorok di bawah kopek United Malay National Organisations. Betapa besar pun kopek Rafidah dan kopek Shahrizat, penciplakan ini akhirnya diketahui umum. Memula Moon akhirnya tertonjol keluar apabila kopek-kopek United Malay National Organisations yang semakin mengecut.

Pada satu ketika dahulu lagu Terang Bulan opps... Negara-ku ini dimainkan di panggung wayang. Ini pun ketika saya belum belajar sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris. Awalnya Terang Bulan dimainkan sebelum filem bermula. Kami kanak-kanak seperti biasa dibuli agar bangun berdiri – kunoon –sebagai contoh rakyat patriotik. Kemudian, entah apa berlaku Terang Bulan dimainkan apabila filem selesai diputar. Akhirnya hingga ke hari ini satu hampeh pun tidak ada lagi. Warga telah bosan dengan Terang Bulan.

Sebenarnya pada ketika itu dalam panggung wayang tidak sesiapa yang ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi dan bendera Star and Stripes opps salah lagi... apabila bendera Tanah Melayu berkibar. Kami anak-anak sekolah sahaja yang berdiri kerana takut (sic) kalau-kalau cikgu ada sama di dalam panggung. Pak Cik, abang dan kakak langsung tidak ambil pot apabila Terang Bulan berbunyi.

Semua ini berlaku ketika beberapa tahun sesudah British meninggalkan Tanah Melayu. Ini di era Firaun belum menjadi Firaun. Ini di zaman surat beranak Mahathir masih ditulis ‘son of Kutty’. Ini sebelum Razak Hussein dapat berkenalan dengan Sarimah. Ini pada zaman ada joget lambak selepas perkahwinan anak wakil rakyat Pas.

Zaman yang saya katakan ini ialah zaman sebelum kita semua boleh menggoogle. Zaman sebelum Mahazalim dan Mahafiraun menjadi santapan bacaan. Zaman sebelum blog wujud dan menyusahkan Utusan Malaysia dan RTM.

Kini kita telah memasuki zaman pasca moden. Semuanya boleh. Naratif induk tentang dunia ini di wujudkan oleh tuhan dalam masa tujuh hari telah dipersoalkan. Meta naratif tentang Adam dan Hawa hanya dilihat sebagai metafora.

Semua naratif boleh dipersoalkan. Semua naratif telah berkecai dan terbarai. Tidak wujud lagi pemusatan hegemoni naratif yang menjadi ikutan umat manusia. Kita semua telah ‘connected’- manusia pasca moden hanya perlu menggoogle untuk mengetahui apa sahaja maklumat dalam dunia ini.

Kerana itu saya dapat mengetahui bahawa Terang Bulan, Negara-ku, Negara Kuku berasal dari lagu Memula Moon. Jika tidak percaya apa yang saya tulis sila google perkataan Memula Moon. Tidak percaya lagi? Sila google perkataan Negara-ku. Masih was-was, sila lawati YouTube. Di sini dapat dilihat bukti-bukti sahih tentang asal-usul Negara Kuku. Bukti ini boleh kita semua dapati tanpa perlu berhubung dengan Gani Patail atau merasuah sesiapa untuk mendengar alunan gesekan biola Memula Moon.

Ha ha ha. Lima puluh tahun Projek Malaysia telah terbukti semakin gagal. Apa yang sedang kita semua lihat dan baca hari ini adalah manifestasi dari kegagalan Projek Malaysia. Projek Malaysia ini tidak bertiang, tidak berpaksi dengan kebenaran. Projek Malaysia tidak berdiri di atas fakta sejarah. Projek Malaysia berdasarkan kong kali kong dan klentong demi klentong. Tutup lubang gali lubang.

BUKTI PERTAMA – Malaysia BUKAN 50 tahun. Hari Malaysia BUKAN 31 Ogos. Projek Malaysia bermula pada 16 September 1963. Sila google untuk kesahihan fakta ini. Jika TIDAK percaya sila pergi tanya Mat Sabah atau Minah Sarawak. Dua wilayah ini memasuki Malaysia pada 16 September 1963 BUKAN 31 Ogos 1957.

BUKTI KEDUA - Tuntutan MERDEKA adalah projek dan tuntutan Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Merdeka BUKAN projek United Malay National Organisations. Projek United Malay Organisations ialah – HIDUP Melayu (macamlah Tanah Melayu tak ada oksigen).

BUKTI KETIGA - Kemerdekaan dicapai tanpa tumpah darah. BOHONG. Penyokong dan anggota Parti Komunis Malaya, PKMM, Angakatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS), Hisbul Muslimin, Malayan Democratic Union adalah di antara ribuan anak bangsa yang telah mengangkat senjata melawan penjajah British.

BUKTI KEEMPAT – Lagu Negara-ku bukan lagu hasil ciptaan warga Tanah Melayu. Lagu ini adalah ciptaan penyair dan komposer Perancis yang bernama Pierre Jean Berager yang lahir pada kurun ke-19. Beliau yang menulis muzik lagu Memula Moon a.k.a Negara-ku.

BUKTI KELIMA - Warna bendera Malaysia yang wujud hari ini tidak ada sangkut paut dengan budaya dan asas bumi ini. Bendera yang ada pada hari ini adalah ciplakkan dari bendera Amerika Syarikat. Bendera Langkasuka tamadun Melayu di Lembah Bujang ialah Merah Putih. Warna merah putih ini berkibar sebagai bendera negara Indonesia, Singapura dan dipakai oleh United Malay National Organisations sendiri.

Ha ha ha. Semuanya terbarai kerana kita semua boleh menggoogle, membaca, menulis dan menonton laman-laman web tanpa disaring oleh hegemoni daulah. Terima kasih Ronald Reagan yang telah menghadiahkan internet kepada dunia. Tiga helai bulu ari untuk arwah Ronald Reagan.

Justeru jangan hairan kenapa bendera Malaysia hari ini tidak berkibar. Dirotan, dipaksa dan disaman pun orang ramai TIDAK ambil pot. Rakyat telah muak dengan pembohongan demi pembohongan. Projek Malaysia yang penuh dengan klentong telah kelihatan gagal. Naratif Malaysia kini sedang dicabar oleh maklumat-maklumat yang bergantang-gantang keluar dari internet.

United Malay National Organisations yang terus bersikap esklusif dan possesive tentang Merdeka kelihatan terpencil bersendirian. Mereka memukul gendang maka mereka sahajalah yang berongeng. Sikap dan perangai United Malay National Organisations yang eksklusif dan tidak demokratik ini pasti akhirnya akan membosankan rakyat Sabah dan Sarawak.

Tidak menghairankan satu ketika nanti rakyat Sabah dan Sarawak akan menghidupkan kembali cita-cita asal perjuangan mereka untuk menubuhkan negara merdeka Kalimantan Utara – penyatuan Sabah Sarawak dan Brunei. Fakta Kalimantan Utara ini juga telah cuba disorokkan di bawah kopek. Tetapi dengan wujudnya internet semua fakta akan muncul dengan bantuan Pak Cik saya yang bernama Lebai Google bin Mat Yahoo.

Bila rap Terang Bulan terus berputar di lap top saya tersenyum puas. Saman? Tangkap anak muda yang mengkonstruk Memula Moon? Rotan dia? Masukkan dalam penjara? Poorah. Hanya seorang sahaja yang berhak menyaman iaitu manusia yang bernama Pierre Jean Berager. Saman dari kaum keluarga Jean Beranger wajib disampaikan kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia yang masih menganggap lagu Memula Moon ini sebagai lagu Negara-ku.

Apakah saya seorang pengkhianat bangsa kerana menulis perkara-perkara ini? Apakah saya tidak patriotik? Sila google dan baca apa kata Mark Twain tentang patriotik. Pengkhianat bangsa? Dalam negara yang penuh dengan klentong, penipuan dan pembohongan bercakap benar adalah tindakan yang revolusioner.

Thursday, August 9, 2007

Seminar Ternakan Kambing - 11 Ogos 2007 KL

JADUAL SEMINAR MEMULAKAN TERNAKAN KAMBING RMK-9 PADA 11 OGOS (SABTU) DI PUSAT BELIA ANTARABANGSA, BANDAR TUN RAZAK,KL


MASA

PROGRAM

8.00 – 8.30 pagi

Ketibaan Peserta /Pendaftaran

8.30 – 9.00pagi

Taklimat dan Kata Aluan Sekretariat Program

9.00 – 10.30pagi

Ceramah 1 : Penternakan adalah Suatu Perniagaan

Penceramah - jph

10.30 – 11.00pagi

Minuman Ringan / Jaringan Usahawan

11.00 – 12.45tengahari

Ceramah 2 : Kaedah Memulakan Ternakan Kambing dan Peluang-Peluang pemasaran dalam Industri Ternakan Kambing

Penceramah - jph

12.45 – 2.30petang

Makan Tengahari / Solat Zohor / Jaringan Usahawan

2.30 – 3.30petang

Ceramah 3 : Sumber Pembiayaan Ternak

Penceramah - Tekun

3.30 – 4.30petang

Ceramah 4 : Penggunaan Effective Micro-

Organism (EM) (mikrob baik) di Ladang Ternakan

4.30 – 5.30petang

Ceramah 5 : Perkongsian Pengalaman daripada Pengusaha Ternakan Kambing Yang Berjaya

5.30 petang

Minuman Petang/Jaringan Usahawan / Bersurai


Sila ke laman web http://integratedfarm.blogspot.com/ untuk keterangan lanjut

Wednesday, July 25, 2007

PADAM LA PULOK....!

Ada tengok iklan kopi Lasindah..aa?

M Rajoli. Tagline dia "KUAT LE PULOK" (Sila baca dengan loghat Kelate atau Ganu)

PADAM merujuk kepada PARTIAL ANDROGEN DEFICIENCY AMONG MEN. Ini bukan PEMADAM ok.

Satu ceramah Kesihatan Tuan akan diadakan pada 27/7/2007 - Jumaat Lusa

  • Masa: 230 - 430
  • Tempat: Auditorium Tingkat 13, Bangunan LPPKN Jalan Raja Laut (Depan Pejabat MARA), KL
  • Penceramah: Dr. Mohd Ismail Tambi

Kepada sesiapa yang ada masalah PADAM atau hampir PADAM (atau malap sikit) atau ingin mengelakkan dari masalah PADAM, atau nak tahu masalah PADAM, silalah datang pada masa/tempat seperti diatas.

Terbuka kepada TUAN dan PUAN.

Sekian harap maklum.

Tuesday, July 17, 2007

Sdr Zulkefli Shafie Kembali ke Rahmatullah

Sdr yang dihormati,

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai maut. Semalam tiba giliran Sdr Zulkefli Shafie atau Pak Aji from DIA Class of 1985...

Beliau telah menghembuskan nafasnya yang terakhir sekitar jam 230pagi semalam 16/7/07 bersamaan 1 Rejab 1428H. Almarhum menghidapi sakit misteri selama hampir 3 tahun. Mungkin Jay atau Tajul mempunyai lebih maklumat tentang penyakit yang dideritai oleh Pak Aji selama ini.

Kini almarhum telah memulakan perkalanaannya ke alam barzah, iaitu lokasi transit sebelum ke alam akhirat.

Maksud firman Allah:

"Katakanlah: Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah Yang Mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya). 62:8"

"Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa , lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); 67:2"


Dari KL pagi semalam, Sdr Samjo, Razif, Syed Amir dan Khairul@Yo berkesempatan dan diizinkan Allah untuk menziarahi jenazah. Saya terpaksa membatalkan hasrat disaat akhir kerana halangan yang tidak dapat dielakkan.

Dari Ipoh pula Sdr Meor Chairman, Zai, Azizi, Amir dan beberapa orang lagi turut berkesempatan menziarahi beliau disaat-saat terakhir sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Tidak kurang member-member di Penang yang tak dapat namanya disebutkan disini, kebanyakan turut menziarahi.

Di situasi sebegini, marilah kita mambaca Yasin dan Tahlil sebagai tanda ingatan kekerdilan manusia terhadap kebesaran Ilahi, dan semoga intipati bacaannya difahami dan pahalanya kita niatkan untuk almarhum dengan izin Allah swt yang maha pemurah lagi penyayang. Al-Fatihah.

Tuesday, July 10, 2007

Malaysian Football Ranking Is On A New Low


Baru jap tadi tengok Malaysia kena 5-1 ngan Cina (ni buka racist aaa..) . Sedih aku tengok...isk..isk

+++++++++++++++++++++
Quoted from http://belacan.wordpress.com/2007/05/04/
malaysian-football-ranking-is-on-a-new-low/
by syahid ali @ 9:34 am

Malaysia may have all the Super League, Premier League, Malaysian Cup, FA Cup, or even Tongkat Ali Cup, but the reality is that Malaysian football quality is really on the decline.

We are currently at number 154 on the FIFA / Coca Cola World Rankings, and we lose to minor teams such as Hong Kong easily. Singapore is at number 124, Vietnam is at 140 and Indonesia is at 148. With all the super facilities and stadiums in Malaysia, we can’t even beat Swaziland, Antigua or Guinea in the rankings! Even Benin is at number 107!

Even if you watch the highlights of a local game, many aspects of the game is very poor with empty stadiums (okay, Kedah fans are not included). No wonder Malaysians are watching more English Premier League games or UEFA Champions League matches - a typical Malaysian Football quality / game is BORING. They can’t even pass the ball around well enough.

I hope FAM is doing something about this. We have all the money, infrastructures, coaches and more. With all the above, we should be, at least, below 100 in the rankings.

Thursday, June 28, 2007

DIA Class of 1986

Salam,

2 hari lepas, Basharuddin Mohd Nor DIA '86 ada telefon teman bertanyakan habo.

Teman pun dah lupa area mana dia tinggal kat KL skrg.

Si Fahrul ape habo sekarang (Amir punya warih)

DIA '86 List
++++++++++++++++++++++++++++
Basha -Basharuddin Mohd Nor - 019-3105370 - bmn63@@@yahoo.co.uk
Pinto - zulfikri.osman@@@googlemail.com

Sunday, June 24, 2007

Cukong Menjarah Tanah

Artikel berikut wajar dikongsi di blog ini kerana kandungan boleh dijadikan tauladan dan panduan kepada kita semua.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hishamuddin Rais




NOTA: CUKONG - perkataan yang berasal dari Indonesia bererti towkay Cina. Perkataan ini muncul apabila towkay-towkay Cina mengkudai para jeneral untuk merompak dan menyamun Indonesia. Hasilnya cukong-cukong ini telah memiliki hampir 80% kekayaan Indonesia.

NOTA: MEROMPAK - Perkataan Melayu dari ibu perkataan - rompak. Penambahan memenjadikan ianya perbuatan. Rompak memberi makna merampas harta benda yang bukan kepunyaan. Perkataan ini sama maknanya dengan – samun-menyamun, jara-menjarah, rampok-merampok, lanun-melanun.

NOTA: BERSEKONGKOL – Merancang bersama-sama untuk melakukan perbuatan jahat.

- Dari Kamus tulisan Hishamuddin Rais

Saya telah menerima berita ringkas dari seorang graduan Universiti Malaya. Beritanya tentang ura-ura syarikat cukong Cina yang ingin membeli tanah kawasan Universiti Malaya. Yang menyampaikan berita yang berbunyi agak marah ini bukan graduan Melayu atau Bumiputera atau Islam tetapi seorang graduan Punjabi lulusan Universiti Malaya.

Saya telah pernah menulis tentang peranan para-para cukong ini. Malah banyak kerosakan yang sedang dialami dalam negara kita ini selain dari hasil kerja pemodal luar negara ialah hasil dari karenah para cukong-cukong tempatan.

Biar saya nyatakan di sini sekali lagi bahawa para cukong ini TIDAK mungkin dan tidak berani melakukan rompakan ke atas tanah Melayu jika TIDAK ada kerjasama yang intim dengan benggolan politikus Melayu/Bumiputera.

Di Indonesia para cukong ini secara licik telah berjaya masuk ke dalam struktur pentadbiran junta Jeneral Haji Muhamad Suharto. Sedikit demi sedikit sesudah tahun 1965 para cukong-cukong ini telah berjaya memiliki hampir 80% dari harta kekayaan Indonesia. Cukong-cukong ini memiliki bank, tanah pertanian, jaringan jualan eksport/import, cari gali dan termasuk jaringan jualan runcit. Ertinya para cukong ini telah berjaya menjerat leher 250 juta rakyat Indonesia.

Telah diwujudkan satu persekongkolan yang begitu intim di antara jeneral-jeneral Golkar dengan para cukong ini. Aparachik tentera sering diarah oleh para jeneral untuk mengawal dan menumpaskan rakyat dari bangun melawan apabila tanah dan harta mereka dirompak oleh para cukong. Malah aparachik tentera bukan hanya mengawal malah membunuh rakyat. Inilah hakikat latar belakang yang berlaku di Indonesia hingga meletusnya 13 May 1998 di Jakarta.

Di Tanah Melayu ini pada awalnya para cukong ini telah menjalin hubungan dengan golongan feudal untuk mendapat tanah dan harta kekayaan. Apabila struktur politik berubah maka para cukong ini seperti lintah telah mengalihkan hisapan mereka kepada para politikus Melayu/Bumiputera.

Sama seperti di Indonesia, para cukong-cukong Cina di Malaysia telah menjalin kerjasama yang intim dengan politikus Melayu/Bumiputera dalam semua bentuk. Para politikus Melayu dalam usaha untuk mendapat kuasa telah mencari dana modal dari para cukong. Yang ironinya, modal asal para cukong ini adalah hasil dari tanah orang Melayu sendiri yang telah tergadai di era feudal berkuasa mutlak.

Para politikus Melayu/Bumiputera yang dijadikan YB kini telah dijadikan alat untuk mendodoikan orang-orang Melayu di kampung-kampung. YB-YB inilah yang ke hulu ke hilir menjadi barua-barua para cukong sehinggakan tanah dan kampung orang Melayu tergadai. YB-YB ini jugalah yang meluluskan akta rampasan tanah di Parlimen untuk menghalalkan rompakan tanah rizab orang Melayu agar dilihat suci di sisi undang-undang.

Kes terbaru yang jelik lagi menjelikkan sedang dipentaskan di Johor. Apa yang sedang berlaku dengan projek Iskandar di Johor ini adalah ulang tayang wayang yang sama. Keluasan tanah yang dirompak cukup besar sehinggakan rakyat senegara kagum tidak sedarkan diri. Ini dibantu dengan razmataz dan kong kali kong yang cukup besar dan indah sehinggakan orang Melayu Johor menjadi rabun dan buta. Pada hal hakikatnya adalah sama – para YB Melayu/Bumiputera/Islam sedang dijadikan barua oleh cukong Cina.

Adakah apa yang saya tuliskan ini memiliki unsur perkauman. Tidak, ini bukan perkauman. Para cukong adalah satu kumpulan kelas manusia, di Malaysia ini kerana hukum sejarah para cukong terdiri dari bangsa Cina. Kalau di Tanzania, Trinidad atau Uganda - para cukong terdiri dari pendatang India. Di Ivory Coast pula para cukong adalah orang Arab Lebanon. Cukong-cukong ini tidak memiliki kesedaran negara bangsa kerana mereka kaum pendatang. Mereka tidak menghormati sejarah. Kerana kependatangan mereka, mereka tidak menjadi penjana tamadun kelahiran budaya negara sesuatu bangsa di mana mereka mencari makan.

Apa yang menjadi perhitungan awal dan akhir untuk cukong ialah UNTUNG. Mereka datang ke Tanah Melayu untuk mencari kehidupan yang lebih selesa. Tidak pernah dalam akal fikrah mereka untuk mendirikan tamadun Melayu. Malah pada awal kedatangan pendatang ini mereka juga sanggup menjualkan warga dari tanah kelahiran mereka sendiri asalkan mereka mendapat untung.

Cukong Cina di sini wajib kita pisahkan dari keseluruhan masyarakat Cina yang kini adalah warga negara bangsa Malaysia. Ada perbezaan yang hakiki di antara cukong Cina dengan masyarakat Cina. Cukong Cina ini tidak memiliki kecintaan terhadap nilai ilmu, terhadap nilai seni budaya, terhadap nilai sejarah dan terhadap nilai negara bangsa.

Bukan susah untuk mengenali cukong-cukong ini. Mereka ini tidak berpendidikan tinggi. Tidak memiliki budaya ilmu. Ada yang hanya bekas pemandu lori, ada bekas penjual tayar kereta, ada bekas penjual insurans nyawa, ada bekas pegawai syarikat iklan. Kebijaksanaan mereka ialah membodek dan merasuah para politikus Melayu/Bumiputera atau pegawai-pegawai kerajaan dan polis.

Pada awalnya mereka menjalankan perniagaan segala bentuk judi, penyeludupan dari dadah hingga ke apa sahaja, hingga ke syarikat pelacuran. Kalau di Sabah dan Sarawak cukong ini merompak hutan-hutan balak. Dengan harta kekayaan, mereka semakin merapati para politikus Melayu/Bumiputera. Mereka juga kini dapat menjalin hubungan dengan kaum feudal Melayu. Melalui hubungan ini para cukong mendapat lesen untuk membuka bank atau membuka gedung perjudian halal (!) atau mendirikan gedung-gedung di atas tanah orang Melayu yang telah dirampas. Kaum feudal Melayu pula memberikan mereka darjah kehormat yang membolehkan mereka bergerak terbuka untuk dihormati sebagai anggota masyarakat.

Perancangan sulit syarikat cukong Cina untuk membeli 600 ekar tanah Universiti Malaya ini pasti bergerak seperti yang saya nyatakan ini. Selama 3 bulan secara rahsia mereka telah berbincang. Antara siapa dengan siapa masih menjadi tanda tanya. Saya yakin, pasti telah ada politikus Melayu/Bumiputera yang telah disuap perut, disuap buntut dan dilincirkan batang di bawah perut mereka. Pasti cukong-cukong ini telah ‘berkautim’ untuk menjarah harta tanah yang lumayan di tengah-tengah kota. Tanpa kerjasama politikus Melayu TIDAK mungkin cukong Cina ini berani membuka mulut untuk merompak kawasan tanah Universiti Malaya.

Universiti Malaya adalah tanda dan makna tamadun keilmuan negara bangsa.
Universiti Malaya adalah gedung ilmu tertua dalam negara kita ini.
Universiti Malaya memiliki sejarah. Bumi, bangunan, jalan, pokok dan tasik
Universiti Malaya memiliki tanda dan makna tamadun negara bangsa.
Memansuhkan Universiti Malaya dari tempat asalnya adalah satu niat jahat para cukong Cina untuk melupuskan persejarahan gilang gemilang - persejarahan perjuangan keilmuan dan perjuangan kemahasiswaan.

Seperti yang telah saya nyatakan bahawa para cukong Cina ini tidak memiliki nilai seni budaya apatah lagi nilai sejarah. Untuk para cukong Cina yang penting hanyalah mereka mendapat keuntungan. Para cukong Cina ini tidak memiliki apa-apa nilai budaya. Apakah kita lupa keinginan mereka untuk membina gedung-gedung di Bukit Cina Melaka atau keinginan mereka untuk mengambil tanah perkuburan Cina di belakang Istana Negara? Para cukong dalam dunia ini tidak memiliki nilai bangsa, nilai agama, nilai budaya, nilai seni, nilai sejarah – apa yang mereka sembah hanyalah nilai wang ringgit.

Untuk cukong ini, kalau datuk, nenek, ibu, ayah dan anak mereka boleh dijual pasti mereka akan menjualkannya. Budaya cukong ini adalah budaya kaum pendatang yang datang ke sesebuah negara untuk mencari kekayaan. Orang Penan di Sarawak tidak pernah terfikir untuk memotong kayu kayan sumber kehidupan mereka. Orang Melayu di Kedah tidak pernah terfikir untuk menjualkan tanah sawah mereka untuk dijadikan taman perumahan. Nelayan di Balik Pulau ditipu dan dipaksa oleh politikus Melayu/Bumiputera untuk menjualkan tanah kepada cukong tidak ada niat untuk mendirikan hotel ditapak rumah mereka. Tanah orang Berembang di Ampang tidak akan dirampas cukong jika politikus Melayu/Bumiputera tidak di rasuah.

Para politikus Melayu/Bumiputera ini sebenarnya sama perangainya dengan si cukong. Politikus Melayu/Bumiputera hari ini bukanlah insan yang membawa mercu tanda tamadun keilmuan bangsa Melayu. Mereka ini juga tidak memiliki budaya ilmu, budaya seni dan budaya sejarah yang tinggi; malah ramai dari mereka ini menyamar untuk mendapatkan tiket Melayu/Bumiputera. Jika diselidiki rapi akan ditemui asal-usul mereka adalah anak lelaki si anu dan si anu berasal dari Kerala. Ertinya mereka juga membawa budaya pendatang yang tidak terbenam lama mendalam dalam proses pembudayaan negara bangsa.

Universiti Malaya wajib dianggap sebagai teras pembudayaan sejarah keilmuan negara bangsa Malaysia. Mengalihkannya ke mana sahaja bermakna ada niat jahat lagi buruk. Rasa saya telah sampai masanya kita memberi pengajaran kepada para cukong Cina dan para politikus Melayu/Bumiputera ini bahawa niat buruk dan kejahatan mereka telah melampaui batas. Bukit telah banyak menjadi gondol, banjir kilat menjadi-jadi, bangunan telah runtuh-rantah - apakah mereka mahu mengulangi Mei 13 ala-Jakarta?

NOTA KAKI:

Universiti Sobborne masih tegak berdiri di tengah kota Paris semenjak ia didirikan hampir 700 tahun dahulu.

Polytechnic Central London menjadi University of Westminster masih tegak berdiri di tengah-tengah kota London semenjak 200 tahun dahulu.

University College London berselirat di sekitar kota London masih tegak berdiri di tempat yang sama semenjak 180 tahun dahulu walau pun harga tanah adalah yang termahal di dunia.

University Al-Azahar masih tegak berdiri di tengah-tengah kota Qahirah selama 700 tahun.

Oxford, Cambridge, MIT, Yale, Havard, UCLA – semuanya tegak berdiri di tempat yang sama.

Kenapa? Kerana tidak ada cukong Cina dan politikus Melayu/Bumiputera.

Friday, June 8, 2007

TRIBUTE TO ZULKIFLI YUNUS




As we being informed on the situation of Zul Yunus, without further delay, the fund raising campaign starts NOW!!!!

Fellow friends!!!...show your support..rush to the nearest CIMB and pour some of your penny...we believe you care and generous...

Name : Zulkifli Mohd Yunus
A/c No : CIMB Saving 0716-000-7595-526

Thursday, June 7, 2007

Wednesday, June 6, 2007

Business & Project Leads

"Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita"."A journey of thousand miles begins with a single step". "Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya". Begitulah kata-kata hikmah dari pemikir ulung dunia.

Setiap tahun, sektor kerajaan, swasta dan pengguna membelanjakan berbillion ringgit untuk pelbagai urusan. Jadi kalau kita usaha lebih sikit, ada projek-projek ini boleh menjana kewangan untuk Xmanjung dan juga ahlinya.

Sehubungan itu, dengan ini, leads directory dilancarkan secara rasminya.
Note: "XMF" refer to matawang XManjung Fund. Sape tak faham hubungi gua.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ID:001 Nama Projek: Menyiapkan Laman Web untuk Kelab Golf XXXXX
Status projek: Peringkat Sebutharga
Lead Originator: Inche' Meor
Nilai Projek: RM2500.00
Nilai XMF: RM500
Tarikh Serahan XMF: Not Available

ID: 002 Nama Projek: Membekalkan 200 Helai TShirt untuk Jab. ***** Negeri Perak
Status Projek: Confirm
Lead Originator: Ashraf
Nilai Projek: RM3xxx.xx
Nilai XMF: To be advised by Ali
Tarikh XMF diserahkan: 2 months from 5 Jun 2007

ID:003 Nama Projek: Menyiapkan XXX XXXXXXX Marang, Trengganu.
projek Status: LOI already issued to Main Contractor
Lead Originator: Ashraf
Nilai Projek: Not relevant to be disclosed
Nilai XMF: To be negotiated as per job scope. depending on Job Scope
Remark: Kontraktor tempatan (Trengganu) adalah digalakkan untuk participate. Ada banyak peluang untuk Civil, M&E, Supply Labour, Landscape works. hubungi teman untuk keterangan lanjut.

ID: 004 Nama Projek: Menyiapkan XXXXX Jerantut, Pahang
Projek Status: LA already issued to Main Contractor
Lead Originator: Ashraf
Nilai Projek: Not relevant to be disclosed. depending on Job Scope
Nilai XMF: To be negotiated as per job scope
Remark: Kontraktor tempatan (Jerantut) adalah digalakkan untuk participate. Ada banyak peluang untuk Civil, M&E, Supply Labour, Landscape works. hubungi teman untuk keterangan lanjut.

ID:005 Nama Projek: Menyiapkan Lapang Sasar
Lead Originator: Saipul
Nilai Projek: Not Available
Remarks: Need to have further info.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Apa sahaja aktiviti yang boleh menjana kewangan sila maklumkan kepada moderator.

Tuesday, June 5, 2007

Xmanjung: Whats next after Bukit Jana Caucus

Recent Bukit Jana Xmanjung reunion have been the most well organized and attended since its inception, relatively as mentioned by Amir. Thank you to all members for your sincere cooperation.

Without mentioning names (Im apologize, i might miss the due names..yes Salamah and the Gang...Yati for the Nasi Lemak), we shall also salute the organizers for their voluntary and costly effort to ensure the event success.

The spirit of brother/sisterhood was felt while animosity have vanish in the air and thus signal the new spirit of this caucus.

To achieved understanding and trust is not an easy opportunity. It can only be matured by times. As Bukit Jana meeting goes by, it have been almost 22 years, since we are meeting at Sri Manjung with much hostile feeling then.

This cooperation need to be nurtured further to exposed its potentials. Like a raw diamond, it will only exposed its precious value once polished.

Chinese have been well known to have strong tradition for "berpersatuan". We have seen how social and economic powerful forces of this immigrant community are created thru all kind of persatuan. As Rasulullah s.a.w is mentioning to us that via "jamaah" we shall get 27x effect against standing alone in prayer, thus signify the synergy value that amplified by doing
things in group.

We now have Xmanjung at our disposals and it is up to us to mobilize this caucus for the benefit of its members as a whole. The substance of this group shall not stop for karaoke or tahlil meet, but will thrive lively as what the other successful similar group is achieving. As mentioned by the chairman, this blog will be use for jemputan kenduri, berkhatan and whatever suited for the members benefit.

For the start, on my next posting, I am humbly launching a new business contact directory to be compiled progressively over time. As part of the caucus programme, I am suggesting Xmanjung fund (XMF) to be established via networking business transactions/recommendations made among Xmanjung members. We are not collecting donations here. Instead, we shall generate revenue to the fund.

A certain amount of money from these business transactions are envisaged for Xmanjung Fund (XMF). This fund shall be used to finance our future summit activity, for our members that have the needs, hadiah kahwin kepada yang masih bujang, and for our children such as Hadiah Kecermelangan Akademik so that we may have the award presentation session as to what our karaoke winners have experienced yesterday.

To be continued...

STATEMENT & RESULTS

CHAIRMAN STATEMENT

Bismillahirahmanirahim


Yang saya hormati kesemua kawan kawan X itm manjung 1985, isteri, suami, dan anak anak.

Sebelum saya meneruskan ucapan ini marilah kita sama-sama menghadiahkan Al’ Fatihah kapada sahabat-sahabat kita yang telah pergi meninggalkan kita, Allahyarham Shahrin Ahmad, Allahyarhamah Kamizan Kamarul Ariffin dan Allahyarham Sohaimi Joleman..AL Fatihah……….Amin

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarahkatuh dan salam sejahtera.

Saya bagi pihak Jawatan kuasa mengucapkan penghargaan kepada semua yang telah sudi untuk menerima jemputan dan menghadiri Majlis Grand Reunion yang begitu bermakna pada malam ini.

Utk makluman, idea untuk mengadakan majlis ini datangnya dari sekelompok kawan kawan kita yang begitu mengingati dan menyayangi keakraban kita yang telah terbentuk lebih 20 tahun lalu.

Pada mulanya saya sendiri tidak begitu berkeyakinan bahawa Majlis ini akan mendapat sambutan yang begitu menggalakkan berpandu kepada beberapa majlis serupa yang telah diadakan beberapa kali sebelum ini hanya di hadiri oleh kawan-kawan yang sama sahaja (Teh Tarik Group).

Bertitik tolak dari mini gathering dirumah Puan Salamah Jan pada 25 Mac 2007, gerakan untuk menjayakan Grand Reunion ini telah dimulakan dan hasilnya terbukti pada Malam ini kita berkumpul semula untuk mengeratkan lagi pertalian yang begitu bermakna sekali.

Saya disini mengucapkan syabas dan terima kasih kepada Puan Salamah yang berusaha gigih menyahut cabaran bagi menjayakan Grand Reunion ini, Beliau semesti telah berkorban masa, tenaga dan bil talipon yang tinggi bagi menjayakan agenda ini, juga kepada En Ashraf yang menyediakan Xitmblogspot.com sebagai perantara penghebahan dan untuk kawan kawan meyampai berita, kata mengata, kutuk mengutuk dan lain lain, Ajk Ajk lain seperti , Shamdol & isteri, Rais & isteri, Salamah Yahya, Norlis dan semua yang menyumbang.

Xitmblogspot.com akan diteruskan denagn keizinan En Ashraf, dan kita akan gunakannya sebagai medium berkomunikasi..selain kutuk mengutuk, juga untuk menyampai jemputan majlis/kenduri ( Kahwin, Bersunat, Cukur Jambul )dan lain jika perlu..

Sekali lagi, saya bagi pihak AJK mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan atas kehadiran semua di majlis ini

Wabillahitaufik walhidayah wassalamualaikum waarahmatullah hiwabarakatuh dan terima kasih.



RESULTS

Pemenang Karaoke

1. Tuan Mat Ros
2. Saiful Mat Smart (Dulu la )
3. Adik Elina ( Anak Chu )

Pemenang Anugerah

1. Mrs Tak Cam - Puan Rohani Hashim ( Memang langsung tak cam )
2. Miss Maintain - Cik Norlis Yusof ( Long Jon cuba cuba nak book )
3. Mr Maintain - Tajul Ariffin Mustafa
4. Most Popular In The Blog - Norazhar Ibrahim @ X7 (Mr Selalu Lambat )

Cabutan Bertuah

1. 2H 1M di MS Garden Kuantan - Haslina Husaini
2. 2H 1M di Ms Garden Kuantan - Ashraf Muin
3. 2H 1M di Bukit Jana Golf Resort - Samsuri Musa
4. 2H 1M di Bukit Jana Golf Resort - Jeffery Omar @ Jay