Thursday, September 6, 2007

Isu babi menjelang Pilihan Raya

Emm..tadi tengok babi yang gemuk2 kat Melaka NTV7 memang mengingatkan teman kepada satu artikel berkenaan babi from bible point of view.

FRU pun tak berani nak belasah perternak babi yang berdegil dan memang sah telah melanggar peraturan perternakan. Pencemaran jangan cakap le. MCA, DAP, Gerakan (dan pemimpin Keadilan Cina) bersatu turun padang defend habis-habisan. Ketua Menteri Melaka pun dah bagi press statement "pening isu UMNO vs MCA pasal babi nih.."

6 comments:

Meloya said...

"...Then, the deadline of 21 September where nearly 100,000 pigs have to be moved inter-State..."

Hat ni mesti termasuk quota Ipoh, ni yang buat den tak lalu nak makan..

Meloya said...

Kesian org Melayu Trengganu..pentas Ceramah NGO dirobohkan, tembakan peluru hidup dilepaskan..

on other scenario,

kandang Babi di Melaka still intact and news picture shown FRU just calmly standing still in front of angry and yelling pig breeders..apalah nasib Melayu..

Ashraf said...

Meloya,

Berikut adalah kronologi peristiwa yang dimaksudkan di Trengganu.

http://bersih.org/?p=160#more-160

meluat said...

Masih dlm isu babi...

Kalau setinggan melayu, awal-awal dah kena roboh. Isu pun x sampai peringkat kabinet. DBKL je yg "settle" kan. Silap haribulan ada jugak 2,3 org yg kena tahanan reman kerana menghalang kerja penguatkuasa.

Tapi babi2 kat melaka lebih power. Dah la ada compromise, mereka2 yg terang-terangan menghalang tugas penguatkuasa haram sekor pun x de yg diambil tindakan.

X cukup dgn itu. Nak tunjuk "depa" punya power, terus nak naikkan harga ayam bermula pada hari umat islam mula berpuasa. Nampak sangat....

Dulu kita nyanyi lagu warisan. "Kini kita cuma tinggal KUASA, yg akan menentukan bangsa..."
Kini kuasa pun semakin hilang. Jgn terperanjat jika suatu masa nanti bangsa melayu hanya layak menjadi pencacai pengangkat najis. Lebih malang lagi najis babi.

So... fikir fikirkan.

Selamat menyambut Ramadhan al-mubarak.

Meloya said...

Follows are Video Link on
Paya Mengkuang pig farmers and supporters including representatives of opposition parties held a solidarity dinner at their community hall recently.
http://www.malaysiakini.tv/?vid=1364

DAP, PAS, PKR, MCA semua ada...

Aku pun heran ada 2 ekor melayu pun join jugak..kononnya untuk keadilan..cis..ngok punya olang.

Allah dah kata jangan le makan babi. Dah tak bole makan maknanya tak boleh bela.

Tak kira Cina, melayu, india, mat salleh, semua tak leh makan babi, tapi ada melayu, nak main politik dengan babi..ish ini yang aku tak faham.

Jangan tak tahu, ikan keli pun makan hasilan babi..itulah akibatnya nak bagi muka sangat.

Ayam kat market tu makan apa entah le.

Kamal said...

Penternak ayam pun ugut kerajaan kalau tak naik harga ayam, depa pakat nak bela babi, takmau bela ayam. Kerajaan nak kata apa, tunduk ajela. Pi la suruh orang melayu bela ayam, ni pi kempen suruh bela kambing boer tu bukan lauk utama kat malaysia.

Mat G