Tuesday, November 18, 2008

NOSTALGIA MANJUNG 'NOV 2008

Tahniah kepada Dama dan Ajeeb kerana telah menjayakan misi jejak kasih. Mana gambar ustaz Suwardi Yop?






















43 comments:

85617883 are lee said...

Salam semua.
Pertamanya wa nk ucap tahniah dan terima kasih kt kengkawan yg gi manjung, ambil gambar dan paparkan kt blog ni. Walaupun suasana geografi ini tak la memeranjatkan wa sbb kadang2 wa ada jgk gi manjung tp bila dpt menatap foto2 ini terasa puas sbb bleh tgk ulang2.
Ada beberapa gambar yg wa tertarik tgk. First, sesi karoke. Ajeeb cam biasa mesti duk dkt ngan meja sbb senang nk buat drum. Jgn duk bayang "benda berkilat" kt depan hang tu symbal dah! He..he..he.. ya ampun syed!!!
Chairman. Dah nama pun chairman merangkap deejay la tu. Dia yg set lagu utk di'sumbangkan' oleh peserta2. Sahih utk kwn2 dia set lagu yg key tinggi2. Bila lagi nk seksa kengkawan. Tak gitu chairman?
Tuan syed kita tu sengih pasal dia x faham lirik lagu yg dinyanyi oleh Dee. Alaa syed bkn hang sorang je x faham, org lain pun x faham gak. Layan aje le...
Yg gagah sorang tu cam biasa gak membadakkan diri sementara tunggu turn. Dlm kepala duk nk ingat apa tajuk lagu Ibnor Riza tuh!
Dee. He..he..he.. Wa x brapa prasan la lu tgh wat pe tu! Nk kata sedang nyanyi x nampak mikrofon pun. Nk kata sedang urut janggut, takkan PANJANG sgt janggut tu. Sdg watpe heh?

Cukup la sampai disini. Lain kali cerita lagi (cam lagu sudirman lak)

85617883 are lee said...

Pembetulan !!!
Sori la geng. Wa tul x prasan kt dlm karoke yg duk tepi meja tu rupanya bkn Ajeeb tapi Meor Amirudin. Biasa la... kabur penglihatan. Ageing factor.
Wa x sangka si Meor Amir pun leh gi karoke gak rupanye... Tapi takpe. Kat karoke pun ada lagu nasyid jgk kan?
Sori la Ajeeb. Nanti wa bagi komen foto lain plak kay....

Ajeeb said...

Salam semua...
Mmg seronok dpt kembali ke Manjung bersama ngan member...walaupun hanya kami bertiga, tapi wa rasa puas...puas dpt melihat segenap lorong & tmpt2 yg pernah kita lalui...terasa mcm waktu mula2 menjejakkan kaki disana.
TQ kpd Bro Jazz & Dee yg sudi melayan wa sepjg berada disana, kenangan ni takkan dpt wa lupakan sepanjang hayat wa!!!
Bro Li Modi & Jimmy fly, TQ menemani kami makan malam di Ramli Food Court!!!
Bro Are Lee, yg dok depan Syed tu adalah Meor Amir...nampak sgt lu dah tua bro, sampai tak kenal org...kah! kah! kah!
Bro Chairman, Shaiful, Syed & Meor Amir...TQ kerana sudi meluangkan masa bersama Bro Dee, wa dan family wa...TQ kerana belanja minum teh tarik & karaoke tu, lu tgk anak wa, sampai tak mahu langsung lepaskan microphone tu!!!

85617883 are lee said...

Kay la....kay la.... Dah sedo dah....

DaMA said...
This comment has been removed by the author.
DaMA said...

AlhamdulilLah...dah yer?

Syukur juga aku ni, setakat hari ni aku masih kenai kawan2. Bimbang jugak symptom ageing ni, ek? Dia mmg tak kira saiz, kan?
kah..kah..

leemodee J4 said...

Salam smua

Tuan Sayed, betul apa yg lu cakap,ada lebihan 'kesan cahaya'.
Bro Dee, wa ajak lu jumpa kak ani, lu tak nak!!! kklau idak ada bhn bukti leh bgambar skali ngan dia,tak dpt suwardi, kak ani kantin jdklah....( ke..!!!ada sbb trsndri tak nak jumpa dia.....)
Bro C'poi lenggung. wa dlm kekeliruan lai...tkt salah org.wa tanya jazz, ia kata c'poi lenggung.. cuma nak sahkan lai..lu punya adik pernah study kt manjungkan 'old andersonian' tul ke....
Mr Chairman mintak e-mail add!! leh gak antar apa yg nk antar

Bro Are Lee!! Quo. dah tutup la ari nie...19/11

ok......

leemodee 012 565 9415
miefly 019 565 9085

Mr Chairman said...

Gambar yang paling membawa semula memori ke zaman lampau adalah gambar di pintu utama yg mana kita selalu di tahan oleh pak guard bila tak pakai kad matrik, rambut panjang, pakai selipar dll...rasa mcm nak gi balik kezaman tersebut...yang pasti aku bleh share zaman tu dengan junior@adik angkat@bini aku sampai sekarang..dan semestinya Mat Ros, Ajeeb, Shamdol, Azizi dan X7 jugak (yang kawin dgn junior dan kawan semanjung)

DaMA said...

isshh...gatai betol aku nak mencelah, tapi bagi aku peluang minggu depan.

Hari ni aku betol-betol seboq, tambah-tambah besok nak gi Medan dgn bini aku. Anak-anak ada yg nak duduk umah tok laa, nak ikut pak long gi Langkawi laa...yg nak duduk umah pun ada.. Ishh...kalut jugak aku dibuatnya!

Hangpa tolonglah doa sama, bagi aku selamat di sana dan selamat di sini. Aku pi ataih urusan kerja, bukan berpoya-poya atau rewang-rewang....

DaMA said...

Aku dah tepu kepala otak kat Medan ni...asyik berkurung dlm hotel ja. So aku decided to post kat blog kita ni.

Aku percaya, blog kita ni akan kembali sunyi sehinggalah ada isu lain yg boleh menyemarakkan semula rasa 'berahi' masing-masing untuk menulis. Mungkin bila kita rasa nak ber-reunion pulak, mungkin bila ada kematian, atau mungkin bila ada perkahwinan lagi... walLahu'alam..

Apa pun aku harap Bapa Ashraf akan terus menempatkan topik-topik semasa tanpa mengira samada akan ada respon atau tidak. Kalau persoalan politik, pasti Sulaiman Raffin akan muncul semula, kalau bab agama, maka yg afdhalnya Mat Ros yang membuka bicara. Aku? Aku akan menyampok bila terluang, kan aku ni dilahirkan sebagai penyampok?

DaMA said...

Aku lagi...

Aku, Abg Ajeeb & Abg Jazz ucapkan trima kasih kpd Inche' Meeyor kerana organised dan belanja teh tarik session kat kelab rekreasi Ipoh C.C. tu. Trima kasih juga kpd Saifol, Cik Mir (Syd), Meor Amir krn temankan kami malam tu. Kpd X-7 dan Leez, thx..juga krn berusaha jumpa aku pagi esoknya walaupun banyak urusan keluarga berbagai pihak..., siap kena saman dgn DBI lagi (sure tak payah bayar punyalah!)

Again, aku kena acknowledge kpd semua, kalau bab urus-mengurus dan organise-mengorganise ni, memang Inche' Meeyor ni jagoh. Aku tidak lah mengecilkan kemampuan Yop Are-Lee yg berjaya organised masa kat SP dulu. Walaupun aku tak pi, tapi word spread thru mouth cukup meyakinkan aku dan yg lain-lain, kan?

Aku difahamkan, ramai yg dikontek oleh Inche' Meeyor sebelum tu, tapi yg ada & yg mampu hadir hanya penama-penama di atas saja. Kenyataan aku ni.. minta tidak disalah-ertikan, (kalau-kalau ada yg menyalah-erti). Bila kita di peringkat umur 40an ni (40?? Ya ampun...)masing-masing banyak komitmen dan obligasi, sptmana kata Saifol dan aku menyetujuinya. O ya, thx kpd Saifol kerana mengantor aku ke umah tumpangan malam tu. Teringat masa zaman kami sebilik dan sama-sama 'forecast' soalan UIS dulu.

Mungkin kerana faktor usia jugaklah, kita akan sukar dapat kata sepakat bukan saja di masa depan, tapi dalam beberapa perancangan yg lepas-lepas. Maksud aku, bila dah berusia berbagai perkara lagi yg menjadi tambahan kpd pertimbangan kita, betul kan?
Keluarga pun makin bertambah, bila kawin satu dah jadi 3 keluarga, kalau bertambah lagi maka bertambahlah lagi keluarga dan konsiderasi kita. Kan? ...X-7?

Jadi, aku faham benar kalau Inche' Meeyor pernah menyuarakan rasa kekecewaan bila respon yg diberi tidak memuaskan, especially bila melibatkan kos, tenaga dan usaha.

Kejayaan merealisasikan Grand Reunion kita dulu memang satu usaha yg membanggakan dan kita semua hargai usaha, masa, tenaga & wang ringgit yg dikeluarkan oleh Inche' Meeyor & sekretariat lain yg terlibat masa tu. Bukan satu kerja yg mudah. Tak dinafikan, faktor 'dah lama tk berjumpa' pun memberi kesan jugak.

Ada beberapa suara di celah-celah yg bertanya-tanya, "bila pulak nxt reunion kita?" Soalan yg tak mampu kita jawab. Mungkin kena tanya balik suara di celah-celah,"kalau nak buat maukah kome bagi komitmen? Maukah kome uruskan?" Ishh... susah rasanya. Maka susahlah nak realisasikan our nxt reunion. Persolan pokoknya, bolehkah kita sepakat bagi komitmen?

Oklah...dah panjang bangat nih. Mungkin mesej aku ni mesej penutup utk beberapa lama.

Kembara "Nostalgia di Manjung" kami bertiga dah capai objektif asal yg hanya kami bertiga saja yg faham. Kerinduan yg meluap-luap utk 'walking down the memory lane' dah terubat. Memang tak dak apa di Manjung tu...tapi memori lama tetap segar dan seronok dikenang bila disertai rakan. Bagi aku, cukuplah sekali tu saja. Objektif aku dah termakbul.

Thx to all for being my friends and for accepting me the way I was.

Wassalam.

JAZZ said...

Salam semua,
apa pasal sejuk je blog ni? aku setuju sangatla dengan kamu dee, la ni nak taip blog pun kena adjust mata kalau tak tak nampak, faktor umur la tu.
Enche Mior ,sorry la ari tu, letih benor bawak bebudak tu meronda manjung tu pasal tak larat nak pegi Ipoh dah.(faktor umur jugak)
Any way aku rasa cukup seronok weekend tu walaupun manjung tu belakang tangan aku , tapi kali ni menghabiskan masa dengan kekawan mengembalikan seribu kenangan semula,amir tentu tak percaya ....

Mr Chairman said...

Jazz...betul ke alasan kamu tak datang ipoh itu???????....kamu bawak diorang ronda-ronda je bukan pikul anak gajah tu atau angkat kayu balak....budak-budak 2 orang tu segar bugar je aku tengok!!!!! isshhh betui ka????

leemodee J4 said...

Assalamualaikum.....


Assalamualaikum.....


senyap je.....
(mane diaorang ni...!!!!!
ooo....cuti skolah,,,, blk kg. kut ade kenduri kawin.. ke...bwk kluarga mkn angin atau kena air bah)

assalamualaikum....................

Ashraf said...

Lee Moo Dee J4,

Maaf le teman tak cam mike..cuba bagi gambo bole?

Mat Ros said...

A'kum...
TQ so mch to bro's yg pegi menyusuri noltalgia lama di Manjung. Sory, coz aku xbrkesempatan brsama. Meneliti fotos yg diambil, my mrs & I smpat jgk bercrita dgn anak2 tmpt di mana abah & ibu mreka brtemu. So touching!!!!...
Ok, guys... aku tgh sibuk menyiapkan research paper to complete my studies kat PDRM College, Cheras. Doakan... excellent result!.
Wassalam...

leemodeeJ4 said...

assalamualaikum

ashraf..

Tman dulu I-9, lpeh 2 pindah J4 umah DBS.

Tman udah email gambo pragraduan 1998 pd inchik meor DBS,DPA & DSS
gambo lama/dolu2

ok

leemodee J4 said...

Mat Ros

Hg tak jumpa bdk manjung yg sewaktu dgn hang ka?!!!!

Yg aku tau Ibrahim Kadiaq pun msk polis,ahmad faizal jalalldin J6 DBS,hambali DBS junior, peh tu DBS junior dia pilot polis (lupe nama)kt sg besi, Che Yang (org perlis)

Sulaiman aku penah jumpa kt manjung
daftar PJJ kt uitm

Smoga lulus dgn cemerlang

007 said...

Leez.....Block L tu.... Tak ingat ke kat balcony tu, tempah hang tunggu "Motor X7" lalu.....NOSTALGIA NOOOOO.......

leez said...

K Bond...

Silap org la ...Mat Lenguh...

leemodee J4 said...

Salam smua

Utk X'L7

Utk info, kt manjung ada seorg bnama SARINAH OSMAN org penang,DIB,
dolu2 ddk kt L7, skrg keja kt BNS Naval Dockyard, klu nk con.,
05-9307543

007 ngan leez kenai kut

Leez said...

leemodee J4,

Ina Png tu..kenai sgt2..

Anonymous said...

Leemode, laa ni hang dok kat manjung ka?

leemodee J4 said...

Salam anym. (sape nie....)

Wa skrg kt manjung le....

Sape2 nk dtg mnjg contac le teman kt sini. DBS adele 3-4 org kt sini.t'msk le teman & jimiefly ,DIB sorang(ppuan)

Cont, no: 012 5659415

ok

Mr Chairman said...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA to all Xmanjung Blogger..

are lee 85617883 said...

Salam semua.
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua x-manjung.
Raya ni wa balik Sg Siput. Ingat boleh turun Ipoh jumpa kengkawan yg ada kat sana.
Lee Modee.. hang turun la Ipoh. Kita set satu masa jumpa kt ipoh bersama yg lain2 yg berkesempatan.

leemodee J4 said...

Salam smua

x'manjung Slamat Idul Adha

Are Lee insyaallah...raye ni idak le gamaknye..1st raye kena duty korban kt surau...3rd raye udah keje..mike dtg manjung umah sahak hello2 le teman.

Dama udah tipon TAPA ke? dia udah jadi usahawan tani kt kg, Cheh Kati K.Kangsar. dengor cite udah nk matang tanamannye...

Amir & longJon senyap je.. amir blk kg AUSSIE kut,,,,,,,!!!

007 said...

Haa...Haa...Haa...
Ya..Ya.."Mat Lenguh" ya!....Sorry la Leez....Dah tua tua ni....Maklum je lah.....

kak chik said...

Salam kat semua, maaf sebab tak dpt join kengkawan masa mini reunion kat ipoh ari tu, nak bagi tau sebab apa nanti kata saja tak nak join. dakk... akak tak de kat ipoh. macamana pun kalau next gathering dibuat especially yang diorganised dek mr chairman kita ( memang tak de org lain boleh lawan !!!) insyaallah menghadirkan diri, elok lagi kalau buat waktu hari masih siang. Lee Mode, mike berkomunikasi ngan kawan opis teman je ye, turun ipoh singgahle kat majuperak. Kawan2 yg lain pun sama, kalau jumpa mr chairman kat opis dia, panjangkan sikit lagi langkah ke sebelah bangunan sri kinta tu, buat mini reunion lagi. Inche Mior tentu setuju sebab kalau tutup mata sebelahpun nampak dah opis akak, To Syed , sorry sebb tak dpt jumpa mungkin next time insyaallah ........

leemodee J4 said...

Salam smua

Udah slesai korban ke?

Ada kak Chik!!! Dengor cite kt Sg Siput..Teman slalu jumpe Raja & Pak Ya je

Dtg mnjg hello2

OK

leemodee J4 said...

salam

DAMA!!! Hasil kawan kita udah ranum belum?


JOHN SLOW @Rizal Sham DBS
016 594 2243

Mat Ros said...

A'kum semua...
Slmat aidil adha n slmat brkorban. Br2 ni aku blk kg (Kg Telok Sena) n smpat brkorban. Smpat jga brsms dgn samdol tnya kabor, kot2 dia trgolong sbg mgsa tanah runtuh di Bkt. Antrabgsa. Tp, alhamdulillah... dia slamat, ktanya!
Utk mkluman suma, aku dh pn tamat study kt mktab polis cheras n skrg tgh tggu posting order. Hrp2 jgn la transfer jauh2... susah!!!... Anywy, i'll inform u all later!
Wassalam...

DaMA said...

Assalamu'alaikom warahmatulLah....

Welcome back Sis 007 and Kak Chik. Selalu-selalu laa nyampok kat blog kita ni. Tak lah sunyi-sepi sgt.

LeeMoreDee, trima kasih ataih no Tapa yg kamu bagi aku aritu. Aku dh contct pun member yg 'tergolek dog' dgn aku 20 tahun yg lalu. Seboq dia skrg sejak awai tahun ni. Cili-cili dia dh nk boleh hrvest dh. Hopefully, fasa ke2 nnti akn brtmbh jmlah pokok yg ditanam.

Buat inspector sahab Mat Ros, Tahniah! Smoga btmbh cmrlg kerjaya kmu dlm kepolisan. Setahun dua lg smbg buat Phd pulak, mcm mmbr aku ACP Dr Mohd Shah. Klau posting Melaka, sure tk lma lg dpt title Dato'.

Slm bt semua dr aku dan dugong-dugong di sktar Kilim Geo-Forest Park dan Pulau Tepuak.

kak chik said...

leemodee , sg siput tu cerita zaman dulu, lama dah tukar ipoh. Keep in touch. Utk Dee, insyaallah kita hangatkan balik blog ni. Nak tau tak , pioneer DIA kitapun dah buat blog depa, hishamudin (hisham & Co) leed, ari tu jumpa dia kat ipoh, bila chik cerita kita punya blog yang hebat ni mungkin depa pun terasa teruja juga, bagus lah sebab mungkin blog kita ni jadi pemangkin kepada ex manjung kursus lain. Bond, kamal ada kat penang lagi la ni. Ramai senior kita ada kat KL, MR(Bank Rakyat), Mior Shaifudin (PKNPerak), Yang Jamaliah (PadangRengas), Zaan (KL), Nora & Arif (KL), Rohana Ramlan, commander kesatria (DBKL), aa lagi sorang, chik rasa semua orang kenai commander yang tinggi lampai & cenge ni, tapi tak banyak cakap, dia sama hostel ngan chik masa N7, bukan Rozita, tapi Sarimah Sario (DBS), sekarang kerja kat Jabatan Akauntan Negara, Ipoh. Anyway congratulations kpd ayah cho kita yang mewujudkan blog ni, semoga komunikasi alam maya kita ni akan berterusan ke akhirnya. Bye.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Antara kak chik,007 and leez..sapa yang teror masak nasi beriani gam? tolong bagi resepi bleh?..resepi internet tak jadi..

leemodee J4 said...

Kak Chik !!!

Mai no. phone a kamal jaafar, zaan,pakcik,suratman etc
klu ada.....

Mr Chairman said...

Guys..why not we try to arranged "Super Mega Reunion" for ITM Manjung 1985 & 1986 intake for all course (DIA,DIB,DBS,DPA & SS) sure havoc & nostalgic...make it happen in 2009...

Anonymous said...

Propose buat kat rmh chairman..

Mr Chairman said...

Dato', Datin, Mr, Mrs, Mam, Miss Anonymous....

ha! ha! ha!...I strongly believed that all of us are higly educated and matured enough to think and justify....I hv no problem with your proposal however the 'Issue ' we are looking at not small..from very simple calculation...the anticipated numbers are at plus or minus 40 X 2 X 3 X 5 = 1,200 (Average 1 class X spouses X Average kids X courses)...so we need bigger & better space to cater the " gathering "....pls do not joke about it if not interested..afterall its only my thought......tq

DaMA said...

Inche' Meeyor punya cadangan aku sokong bebenor. Hujah dia pon aku sokong bebenor-benor. Tang implementation dan execution tu, in my humble opinion..., we need significant amount of fund to make it happen more efficiently and more exciting. Why I said that..? Imagine kalau Inche Meeyor kita masukkan dlm MHI ker, Radio FM Fara Fauzana ker... tujuan utk menggembar-gemburkan idea ni, for sure msg akan sampai ke lbh ramai X-Manjung yg sezaman.

Nevertheless, I do bliv with the power of friends networking, we still can spread the idea to all other courses and let's giv longer time frame for us to set the proper date for 'Mega Reunion'. If 2009 is not possble, hope we are stil alive to meet in 2010. What say you guys?

Meantime, let us introduce our blog to all X Manjung yg sezaman, and welcome them to join us in zis our unofficial forum. For a start, we already hve LeeMoreDee from DBS and Mohsein Mokhtar from DIB, and I'm sure they hve other friends who are still in-cntct?

Try jer laa... Modal ayer lior jer... Mcm Azizi tu...lagi banyak ayer lior dia ader.., sbb dia tak bercakap dgn banyak org kat pejabat. He..He, betol kan, Yop Are-Lee?

Eh kome..aku gi lawat Tapa kat Kati... Sekampung deme kena sakit chikungunya!!! (ni tak der kena mengena dgn Chikun) Tapi dah orait dah, dulu mak dia kata ...sepakat deme jln sujud ibujari kaki, tapi sekarang, dah kena makjun dr Gurun..., langkah sungai pun letak tangan belakang!! Amoih...tageh benor bunyi nyer. Si Tapa pun dah tak der jln enjot-enjot, sama panjang jer kaki dia...

(Sori pnjg sikit post aku sbb seminggu x menelaah blog ni)

leemodee J4 said...

Salam smua

musim tengku7 ni sjuk skt blog ni..

Chairman ..cdgn dsokong.

1st(Jan 85')& 2nd(jul 85') batch rase2nye xada masalah.
DBS(Jul85') mmg xada masalah...
utk dhubungi, teman blh uruskan.
Klu nk buat kt manjung, insyaallah
teman boleh hulurkan tenaga utk mbantu.

kita mulakan pncarian ahli2 xmanjung....

ok

kak chik said...

lee more dee,
try contact mr khairul : 012 6149925
hishamudin ; 012 4890925
mior shaifudin : 012019 5743696
insyaallah mungkin dapat contact yg lain.

Anonymous said...

Aku grad tahun 1989 course DBS.
Masa tu kehijauan di manjung tidak wujud. Hanya lalang kuning setinggi dada. Kami gelar "Marlboro Country".
Dah 18tahun aku keje kat Pahang ada jumpa Ustaz Tuan Ibrahim(dulu wakil rakyat Jengka). Ustaz kat ITM Manjung yang paling banyak joke.
Tahun 1988 main mercun kat jirat cina Seri Manjung pukol 12malam. Semua budak kat hostel(rumah teres) balik cuti, cuma aku dan housemate 8 orang. Kena kejar hantu cina sampai balik hostel. Bau busuk bangkai yang sangat meloyakan...seriously.