Tuesday, October 7, 2008

Perkhemahan di Manjung/Lumut/Pangkor



Bagi mengembalikan nostalgila ke lebih 20 tahun lampau, DAMA mencadangkan aktiviti perkhemahan.

Sila hantar komen terhadap cadangan ini.

125 comments:

DaMA said...

Kenapa Manjung ni agak significant dalam hidup aku?
Banyak sebabnya... antaranya, di sinilah aku memasuki minit-minit terakhir suku masa kedua alam remaja. Mungkin bagi aku, masa itulah bermulanya peringkat kedewasaan, di mana proses kematangan dan alam remaja bercampur-aduk. Meskipun jarak masanya sedikit kurang dari masa persekolahan, tapi penyimpanan memori lebih agresif di kala umur ini. Lantaran itu, banyaklah peristiwa yang berlaku di Manjung yang masih utuh tersimpan di kotak memori aku. Kadang-kalanya, memori itu seperti peristiwa yang berlaku semalam atau hari sebelumnya. Lebih mengharukan apabila gegendang telinga menangkap lagu-lagu lama yang menjadi siulan di zaman itu.
Kalau mahu disingkap satu persatu, aku masih mampu mengenang kembali hari pendaftaran, minggu suaikenal, makan di dewan makan Kak Ani, menyanyi lagu Warisan secara terpaksa, malah peristiwa dipaksa mengutip batu-batu kecil di halaman 'kampus rumah kedai.' Muka-muka popular Wan Abaid, Ibrahim OC dan ramai lagi masih segar dalam ingatan.
Kenangkan kembali saat berjalan kaki ke kuliah, ditegur Noridah kerana lambat, dan betapa boringnya kuliah English 16 jam seminggu...
Bandar Sri Manjung pada mulanya sepi di awal kedatangan kita, kemudian menjadi meriah dengan bertambahnya populasi warga ITM. Restoran Mesra dan kedai Shamelin menumpang maju dengan bertambahnya warga Manjung.
Masih jelas terbayang berjalan di tengah pasar malam Manjung, makan di Benteng, malah wajah 'Pakcik Kordi' penjual Yong Tau Fu di Benteng pun masih segar dalam ingatan.
Bila mengenangkan kesemuanya, bertambah lagilah keingingan aku untuk menyusuri semula jalan-jalan di Manjung, mengunjungi tempat-tempat yang biasa aku singgah dan kalau boleh, berjumpa semula dengan wajah-wajah yang aku kenali semasa di Manjung. Mungkin aku tidak keseorangan....

Ajeeb said...

Bro Dee...lu punya bahasa mcm novel da...leh tangkap nangis wa dibuatnya...benda ni kena jadi gak, walau mcm mana pun...kalau tak ada yg respon, kita berdua je le yg akan meronda satu Manjung tu...amacam?
Sehari sebelum Raya & hari raya pertama ari tu wa dah round dah Manjung tu ngan 'awek & anak2' wa...wa tjkkan kat dia org semua tmpt2 yg pernah wa lepak & lalui sepjg wa berada di Manjung tu...mmg byk kenangan di Manjung ni, jika dibandingkan ngan kampus ITM Shah Alam...
Harap2 plan kita ni jadi...Bro Jazz, lu kena dtg gak, kenangan kita berdua disana mmg byk, byk rahsia yg kita kongsikan bersama...seperkara lagi, TQ krn sanggup melayan & mendengar kerenah wa mlm 29hb Sept yg lalu!!!

sammusa said...

Mr Chairman,

aku nak cadangkan kita buat Reuinion 2008 somewhere kat Teluk Batik.
Kat situ ada satu resort agak baru buka..tempat not bad..mungkin Mr chairman and the geng boleh tlg Organise kot..aku dan kwn 2 Penang insyaalah boleh support the program..Aku amat setuju cadangan Bro Ajeeb dan Dama memang banyak sekal inostalgia dan kenangan kita semasa muda2 dulu kat Manjung..

Mr chairman said...

Samusa...tak payahlah tunggu Chairman & the Gang je baru nak jalan apa apa agenda..proceed..sapa sapa pun boleh arrange...

Anonymous said...

Komen dr Mr Chairman ini, bunyinya macam President UMNO aje.

Yg merindu kgkwn said...

Aku sokong sgt!!! Aku juga cadangkan supaya Mr Chairman atur n uruskan program ni. Chairman buat mesti jadi n perfect punya..

sammusa said...

Mr Chairman,
Kami dari akar umbi Penang menyokong penuh kepimpinan Mr chairman..so tak timbul ISU undi tak percaya atau Peralihan kuasa..
So , harap semua ahli dpat beri komitmen dan sokongan kepada projek yang dicadangkan oleh ajeeb dan Dama ..
harap Mr Chairman dapat gerakkan semula Committe Majlis ReUnion yang lepas..

Ajeeb said...

Bro Sam...
x pe le kalau tak ada yg nak organize benda ni...mcm yg wa katakan sebelum ni, set kan je bila tarikhnya...kita dtg bujang je, senang sikit...dtg Sabtu, Ahad balik...tido takan jadi masalah kalau kita dtg bujang...bawa je khemah...kita lepak kat pantai Tlk Batik, kalau hujan lepak kat dlm kereta, baru adventures!!! Soal makan, kita g le makan kat mana2 kedai tomyam yg byk kat tepi jln tu, balik buat unggun api, bancuh kopi,baru leh bersembang sampai pagi...amacam?

arelee 85617883 said...

Salam semua.
Nampak nya blog sedang diperhangatkan. Baguih..baguih..
Nak buat reunion? Aku sentiasa setuju dan support. Tapi aku juga setuju ngan komen Meor. Tak yah la tunggu org2 yg sama jugak nak arrange reunion tuh. Apa kata kali ini sapa2 yg belum berpeluang jadi host diberi tanggung jawab ini. Baru la ada kelainan....
Kalau nk wat kt manjung/lumut, antara org2 yg aku rasa bleh arrange adalah jazz, acai, ajeeb, samdol, ashraf, syed amir. Bukan buat sorang2. Form la satu committee.
Ttg tarikh lak kalau nk buat juga tahun ni aku cadangkan 28/12/08 (ahad). 29hb (isnin) cuti awal muharram.

jazz said...

Orang lain memang boleh arrange tapi takut tulah pulak ,Mr Chairman tu kan dah di lantik seumur hidup,lagi pun dia banyak pengaruh.....ajeeb pegi bujang, ada makna tuh.

Mr. chairman said...

Salam semua,
Untuk makluman semua, saya ada booking chalet di Teluk Batik sebanyak 9 biji untuk gathering officemate pada 1/11/08. Booking tu dibuat 6 bulan yang lepas. 1 chalet ada 2 bilik & ruang tamunya luas, kedudukan di pinggir laut. Cadangnya minggu ni nak pulangkan 3/4 buah chalet krana beberapa orang tak dapat join. Kalau U all nak ambil chalet tu, saya tak payah le cancell. Rate Aircond/aircond rm 220, Aircond/kipas rm180 & kipas/kipas rm160. Kalau nak kena decide cepat.

jazz said...

Kan dah sebut ,Mr Chairman ni tak de org lain boleh ganti.Ajeeb ... dtg sorang cantik, boleh wa bawa lawatan ke tempat nostalgia,lagi best kalau ada ABD lu,lagi nostalgia.

Ajeeb said...

Bro Jazz...
TQ kerana masih mengingati ABD582 wa tu...wa rasa member2 Mat motor dulu pun kapcai dia org semua nya dah terbarai...dah lama sgt le bro, motor tu pun dah sampai masa dia berehat lak...ye la,kalau naik motor senang sikit nak masuk kat kg2...eg.nya kg DSK...tmpt kita p cari kerang, buat jual Hari Terbuka Manjung...berbaldi2 kita bawa...kah! kah! kah!
Bro Bad buka 'booth' jual rokok B&H ngan Lucky Strike...wa ingat lagi tu!!!

Anonymous said...

Haloo, Bawa 'Gigenu' boleh tak?

Anonymous said...

Dama, hang tak kesorangan nampaknya. Wak nak mencadangkan aktiviti berikut:
1. menziarahi al fadhil tuan guru al-suwardi
2. Lecturer yang ajar law kita dulu tu (wisma Ganda)..baik sungguh dia....sapa nama dia aaa..
3. Kak Ani kantin (wak ingat lagi kitorang ngan rozwa usik-usik Kak Ani yang berpakaian seksa tu, tapi kak ani kata "sekali wa ayak sama lu...lu mesti berterabur punya."...pudar muka kitorang. kalu tak caya tanya wak dol.
4. Mengkaji kesan-kesan arkeologi di rumah-rumah dan bangunan yang dimaksudkan dan mengambil foto dsb.
5. Cuba mengesan kereta klasik peogeot batman amir supa nostalgila lebih syahdu lagi
6. Perkhemahan di teluk rubiah obor-obor banyak lagi ke?. (takut kena sengat la plak)
7. Acara makan yong tau fu sup ketam + sambal belacan...ada lagi ka?

Cadangan lain dialu-alikan.

RUHIYATI said...

Nampaknya banyak komen drp kaum lelaki je. Mana pi kaum wanita, yang satu masa dulu tak kurang gak dengan aksi giler. Ingat2 lupa kisah dulu. Seingat saya kami kat rumah L7 pun gawat gak sampai kena marah ngan warden (dok rumah sebelah). Awat dak! Hiruk piruk cam dunia ini ana yang punya. Ada kisah bawa balik telur rebus dari dewan makan, tapi tak makan buang dalam tong sampah sampai berulat, pastu apalg simbah dalam toilet & ulat2 tu pun merayap kat dinding. (Sapa nak jawab) Kalu bilik air tersumbat,toksah kata la, ya la rambut simpan pjg (nak ayu la, pak we suka rambut pjg la...)tersumbat dengan rambut guguq la. Bilik air satu, kongsi 20 gadis seksi!!! Shampoo ngan sabun kekawan cam hak sendiri( minta halal no!) Nasib baik tak dak gambaq, org sekodeng ke, eeiii seram.
Kami pernah pi berkelah kat Pangkor, buat sandwich sendiri, potong timun guna pisau lipat je, hahaha!! Tapi meriah, cam tak ingat dunia. Ya la mak bapak tak dak nak larang. Masa tu tak ingat nak jadi sesuatu yang buruk. La ni bila ada anak sendiri, baru tau cammana makbapak kita risau kat kita.
Hobi yang digemari ialah lepaq kat balkoni. Sapa2 jejaka lalu yang pakai seluaq pendek kena "potong kaki" (tayang aurat)Antaranya ialah Cik Mokhtar (pensyarah math) tu, yang bujang masa tu, masa ni norlis mmg terror.
Masa hari merdeka, kami buat bendera guna tola mandi, belang merah putih, pastu tampai ngan bulan bintang berlatarblkg warna biru, kreatif betui!!
Ada sekali tu, Ani HAshim allergy ngan mknn laut, naik kelopak garam kt badan, dia garu ngan berus basuh kain!!(Sori Ani, sampai la ni saya ingat, dan dok cite kat anak2)
Mmg best zaman tu!
kak shirah pula tengah mabuk cinta masa tu, tak leh kena kacau, saya kena balun (bedebok!!)kat blkg sbb mengendap dia tengah dok karang surat cinta (ya ampun Kak Shirah).
Kalu masa Kesatria, kena pakai baju 'penguin', keras ja bila jalan. Acara mengilat kasut pun ada jugak, guna ayaq liur, lilin la.
Ada peristiwa saya jatuh longkang, sebab kain baju kurung tak luas, jadi tak smp kaki nak langkah tapi terus masuk longkang, yang hampehnya Norlis bukan nak tolong angkat, dia dok tengok keliling ada tak sesiapa yang nmpk kejadian. Tu gara2 nak pi Bandar Setiwan la, baru saya ingat Wisma Ganda (ada sapa yang menyebut), ada sekali nak bas tak bayaq, pasal amoi-kolek bas tu tertidoq! Kah!kah!kah!
Apa2 pun mengingat masa lampau, mmg best. Ada lagi cite2 lain. Bagi kaum wanita lain lak yang mengarang. Nak karang cam DAMA tak reti, ayat novel.
Al Fatihah untuk pensyarah DSS (tak ingat nama dia) yang meninggal dunia kena bunuh bbrp tahun lepas.
Sekian!!

Zai said...

Masa Minggu orientasi,aku dah lupa nama sorang Minah Yang garang sangat(cenge) jadi OC berlagak nak mampus sampai ada orang nak bantai dia.Tlg ingatkan aku nama dia.Ada ke patut suruh kita sapu jalan dengan tgn atau berus.

RUHIYATI said...

Acara sapu jalan ngan berus atau tgn mmg tak leh lupa, ada yg guna bekas air kotak sambil dok menyumpah2! Ingat tak apa Ustaz Suwardi kata pastu. Dia kata "Saya baru balik dari....(mana tah), sepanjang perjalanan hujan tapi saya tak tau lah apa bala kat Manjung ni, panas terik!" Tak faham2 lg senior tu.

Ajeeb said...

Bro Zai...
Nama OC pompuan tu wa tak ingat, tapi mmg 'cenge' betui...kalau wa jumpa lagi, mau wa ketuk dia ngan kayu drum...
Seperkara lagi...Ruhi sebut pasal Kesatria ni, wa tak leh lupa ada satu incident tu Komander Mad Nayan denda wa...dia kata waktu kawad perlahan, tangan wa goyang...sepatutnya dok terlekat kat tepi pinggang...apa lagi dia mai kat wa, dia masukkan tangan wa kat dlm seluar trek tu..dua2 belah tangan kat dlm seluar...lu org bygkan le...habis semua bebudak pompuan yg bersantai kat balkoni tu ketawakan wa...kah! kah! kah! macam robot je jln nya...

DaMA said...

Ruhi, Puteri Haslina nama dia... Kebetulan umah dia di TTDI dekat sangat dgn umah ayah angkat aku. Sehari sebelum dia dibunuh, aku jumpa dgn anak dia (anak sedara Saiful B), sekadar bertanya kabar dia...

Abg Ajeeb, tak perlu berterima kasih. Gua kan adik lu dan selagi tidak salah dari segi syarak, gua masih sayang lu. Lagi pun, mak bidan yang sambut gua masa lahir dulu penah kata pd mak gua, "Minah, gua rasa, anak lu ni bila baligh nanti, akan jadi good listener utk kawan-kawan dia." So...gua akurlah dengan fitrah tu.

Samusa & Yop Are-Lee
Aku sambut baik cadangan merealisasikan nxt reunion kita di Lumut/Pangkor/Teluk Batik. Tapi plan asal aku dan Abg Ajeeb adalah utk 'menyusuri lorong-lorong nostalgia di Manjung' yg aku rasa bini aku dan bini dia tak akan njoy bersama kami. Mcm kata Abg Ajeeb, kalau boleh, kemuncaknya kami nak camping, tak kiralah di pantai ker, atau di depan kampus kita dulu. Nescaya pompuan-pompuan istri kami tak suka ikut sekali.

Dan aku... kalau berkesempatan nak g ketuk semula pintu blok L yg pernah aku buat dulu dan kalau library masih ada, aku nak masuk tengok meja berdinding kotak yg aku pernah tenggek dulu. Those are my memories that used to haunt me time after time.

Dan mungkin, aku dan abg Ajeeb akan menjengok studio muzik tempat kumpulan HijRaH jamming dulu... kalau maih ada.

Oleh yg demikian, aku cdgkan cadangan reunion tu kita buat secara formal, perlu masa yg lebih panjang utk disusun supaya akan jadi lebih meriah.

Apa yg kami cdgkan ni cuma utk grup yg lebih kecil, lebih informal lebih impromptu dan akan berlaku dlm masa yg lebih dekat. Sesapa pun dijemput utk sama-sama menyusuri lorong-lorong nostalgia di Manjung. Semoga dgn peluang kali ni, kita dapat lebih appreciate zos memories dan umur kita skrg ni, dan semoga hidup kita di hari depan diberi ke-ber-kaa-tannnn.

DaMA said...

Wak Anonymous, Ust Suwardi dah tak der di Perak, kalau nak cari jugak, tanyalah Sayong di Tronoh.

Bro Zai, tadi dah nak mai dah nama OC pompuan yg cengei tu. Tapi aku ingat di tu awek YDP DIA masa kita baru masuk, Yapri a.k.a Jeff.

Ruhi, kelakar jugak crita hgpa eh. Boleh crita lagi? Aku rasa mcm penah tengok gambaq hangpa pi Pangkor tu... Ramai betoi!

Ajeeb said...

Ya betul!!! Nantikan semula kemunculan kumpulan 'HijRaH' kembali ke persada seni tanahair...kah!kah! Lagu favourite lu waktu tu ialah "Musibah"...
Bro Dee...bila lu ingatkan kembali wa akan kumpulan tu, wa terus terkenangkan arwah Long Ja (Mohd Muzafar)ex 'lead guitarist' kita, moga rohnya dicucuri rahmat...
Kpd bekas ahli yg lain, bila lagi kita nak jamming semula?

jazz said...

Tempat lu orang berfoto gaya 'rockers' dah penuh dengan rumah, rumah tak siap tu pun dah siap sepenuhnya 10 tahun yang lalu, jadi kalau kumpulan Hijrah nak bergambar balik tempat yang sama kena depan rumah orang la.

RUHIYATI said...

Kalu DAMA nak dengaq cite lagi, ada satu cite kelakaq juga. Yang tak ramai yang tak tau! Antara yang tau HASLINA (p mana dia?), sorang lg Pisah kut. Masa tu kita dah kena transfer di ITM Shah Alam, pastu Kak Yati masuk wad kena bedah jantung kt Hospital Klang. Kami pun buat rancangan nak ziarah dia ramai2. Tapi masa tunggu bas (faham2 la bas kt ITM Shah Alm tu selalu penuh)jadi kami terpisah dengan satu geng lagi. Apalg gelebah la kami, bas mana nak naik p Hospital Klang. Ya la, kami perak (tak reti) sikit pasai Kuala Lumpur, so bila nmpk bas dia tulih BAS STAND KLANG, kami pun berebut naik. Bas tu bukan p Klang, tapi landing kat Central Market, KL!!! Masya Allah, gadis pingitan terlepas kat KL kota metropolitan! Bedebaq nak mampuih, cammana nak balik ITM Shah Alam?! Kami berpegangan tangan takut hilang!! Tapi pastu tak bape ingat cammana boleh sampai gak ziarah Kak Yati (tokeh nasi lemak yeah!!)
Lepas graduate dulu, saya ada p makan kenduri rumah pakmenakan ngan Sarimah, Pak menakan macamana. Anak dah berapa? Anak saya minggu depan PMR, sorang lagi bulan depan SPM. Ank dua je, tak ramai.. Sarimah p mana sekarang?
Balik lunch td dok buka balik album gambaq kat ITM Manjung, tmbh sedih tengok gambaq kekawan, lagi2 gambaq kat Cameron Highlands tu. Malu tengok gambaq saya yang 'vogue' gitu!!

sammusa said...

ZAI. KALAU TAK SALAH AKU OC YANG CENGE dan garang TU NAMANYA KAK ITA..makwe YAPRI..KALU AKU TAK SALAH kiraan dan tak hilang ingatan....

arelee 85617883 said...

Salam semua.
OC pompuan cenge tu kalau x silap wa nama dia Rozita (tul ke?). Kalau yg laki aku meluat tul masa tu Ibrahim Kadiq ngan Mr (mister). Mai bilik x de lain nk pau rokok wa. Ingat pak aku ada kilang rokok ke?
Satu lg hangpa ingat dak masa mggu orientasi ngan senior DIA. Nk kena pekenai diri sorang2 cakap kt depan. Bila cakap senior yg duk kt baris blkg kata x dengaq. Cakap kuat lagi! Itu yg Man Lanun hangat tuh. Dia jerkah kuat2 pastu hentak tangan besi dia kt meja. Sengap la plak senior2 jantan tu. Baru ada akai... Semua org terkejut dan baru tau Man ada tgn camtu. Tapi aku rilek je sbb dia bdk kg aku. Aku tau sejarahnya. Sejak ari tu kalau jalan gi kelas ngan man lanun rasa selamat je...

Anonymous said...

Woi....Ruhi...Hang ingat tak kes nak dapat approval gi Cameron Highland utk kelas DIA2 ?????? Kita pi mengadap "Wan Abaid", nangis (berlakon adegan sedih)sebab kelas DIA1 dia kasi, kelas kita kantoi.....Last last, dapat jugak..........

bond007 said...

Ha...Ha...Ha....Ruhi aku paling ingat PERISTIWA HANG JATUH LONGKANG sewaktu merentas "padang jarak padang tekukur" nak pi tunggu bas gi Sitiawan tu"....Kitorang gelak, kepung keliling hang takut hang malu org lain nampak, tapi lupa nak tarik hang keluaq .......

joyOren said...

Izinkan aku untuk share bab Kesat-teria ni. Part 1 dulu, semua wajib masuk, tapi tak apa sebab pakai seluar track+ t'shirt untuk kawad. Bila Part 2, kokuri-kulum baru mula muncul, Sports & Kebudayaan. Ramai yang mohon ko-ko yang lain sebab tak mau kena kawad pakai uniform 'komunis'PD Green tu (Baju yang boleh berdiri dengan sendirinya - sbb bubuh kanji). Kena kilat kasut lagi. Aku nak masuk sports tak layak sebab main peringkat 'estate' je bukannya State-level. So..apply untuk masuk kebudayaan. Tapi tak dapat sebab quota dah cukup. Jadi untuk melayakkan diri, aku pegi jumpa Doctor kat manjung beli 'MC'. Aku kata tak tahan kena panas, selalu pening kepala. Doctor pun bagi surat & aku bayar RM5.00. Waktu tu 5 ringgit mahal ooo. Berbekalkan surat doktor tu aku jumpa Ketua Cwg ITM Manjung - En. Wan Rahman (betul ke? dah lupa nama dia). Few days later my application (rayuan) was approved. Masuk kebudayaan dapat buat Wau, belajar muzik & berzanji and the best part boleh simpan rambut panjang - macam 'seniman' le katakan.
Tapi aku dengar dulu ada kawan2 kita,jumpa & bayar Doktor juga. Disebabkan dia tersilap pegi jumpa Wan Abaid, dia tak dapat jadi artis & terpaksa jadi penguin berkawad. (Siapa tu agaknya tu - ingat lagi ke apa yang En. Wan kata kat korang?)
Wak Kodim / Yo, kau ada simpan lagi ke kertaskerja "Ilmu Pembomohan Melayu" yang kita buat dulu? Ada banyak contoh mentera dalam tu - Ilmu pengasih, ilmu penunduk, ilmu malam pertama dll....ada yang relevant lagi tu!
Azizi, Arelee & Aku buat wau. Punya le besar...(Acai punya idea la tu) atas darat nampak cantik, tapi baru lambung aje dah patah dua. So tak dapat le Full Mark untuk projek wau dlm semester tu.
Gang berzanji sure masih ingat 'Lecturer' kita yang suruh sign Attendance List in advance, so that next following classes kita boleh tuang.
Waktu kat manjung dulu Kesatria tu aku tak suka langsung. Tapi sekarang ni hari-hari aku pakai Uniform Hijau - berkhidmat untuk negara.
"GAGAH SETIA"

Ashraf said...

memang kelakar le cerita2 xmanjung...kes masuk longkang dan yang lain2 memang bole masuk senarai anugerah "most nostalgic xmanjung memories".

Bole buat pencalonan untuk kes-kes lain.

Ali, BTW Macamana nak berhubung dengan Man Lanun

Nafisah said...

Ada banyak lagi citer kat dorm girls yang boleh kita kongsikan untuk mengimbas kembali nostalgia lama. Aku ingat lagi kisah giler main "Spirit of the coin". Kita main tengah-tengah malam. Zaman tu saja suka-suka nak cuba bende pelik-pelik ni. Seingat aku ramai yang join game ni. Kalau tak silap satu malam tu aku, Kak Yatie, Kak Lia, Kak Sal, Kak Bond, Norlis dan dll bertanyakan macam-macam soalan kat roh tu, syiling tu teruslah berjalan sampai kita nak get out pun dia tak nak pegi. Malam tu bila dah tutup lampu, mata tak berapa nak lelap. Tiba-tiba Kak Yatie menjerit bagitau tangannya terus berjalan tak mau stop. Aku suruh Kak Yatie tindih tangan di bawah badannya, tapi tangannya terus tegak ke atas dan berpusing-pusing. Apalagi, aku terus terjunlah dari katil atas double decker tu cari kitab Yasin. Sume girls bilik aku baca Ayatul-Qursi, takuttttt... Bila aku teringat kisah ni, teringat kat Kak Yatie yang pernah menderita sakit di hospital. Seronok lah mengimbau kembali kisah-kisah lama ni...

RUHIYATI said...

Pisah hang wat saya tergelak sampai keluaq ayaq mata. Nasib baik keje saya banyak dah settle, ya la dah nak akhir tahun. Audit pun tengah dok compile je. Next week baru ada "exit conference" ngan audit negara.

DaMA said...

JoyOren...Kalau tak kerana ngko, aku sure fail Kebudayaan... Aku ingat hang ajaq aku main lagu wau bulan sambil tiup recorder, just few minutes b4 jumpa cikgu muzik tu. dapatlah aku 2.33. Thx Joy.

Abg Bad & aku..., kami dua org jer dlm kump tu yg kena buat wau. Tapi penyudahnya, dia buat sorang, aku tak tau sebab apa.... Lepas En San mai tengok utk bagi markah kat I-6 (or I-8), kami p lambung tapi tak naik pun, sbb berat dia sama dgn Kak Bond. Sem tu aku dapat 2.33 jugak. Thx Abg Bad. Yg 'bahagianya' join Kebudayaan ni, selalu habis awal, then kami semua rakan-rakan artis akan duduk di kaki lima tengok Kesatria pompuan kawad. Bro Kam yg ajaq aku... Seronok rupanya.

Kelas English 099 hingga dewasa, aku tak pernah buka mulut pun utk bercakap, walau pun aku paham org cakap. Idola aku masa tu, Om dan (arwah)Bro Joe and of course Zul-(arwah)Badariah. Depa ni cakap omputih macam ayaq. Bila time English Meeting Mr Singgam, aku cuma kena angkat tangan dan cakap tiga suku-kata ja. Aku tanya Om mcmana nak belajaq cakap omputih, dia kata tengok TV dan baca NST. So aku ikut. Dapat jugak aku 2.67, rasa mcm tak layak jer. Anyway, thx Om for d advice.

Kelas Computer Programming and Data Processing adalah kelas yg paling aku boring dlm sejarah ITM, selain dari Costing Rajoo. Rasanya dua-dua tu aku dapat ataih pagaq..... Bodohnya aku. Costing 2 aku terus drop & ambik dgn Che Ah.

Bro Zai, thx kerana ajaq aku FA3. Saiful B dan Anuar Musyadad pulak ajaq aku spot soalan agama... Oklah...lepas jugak.

Tapi mengenang kembali sejarah pembelajaran aku di ITM, rasa hiba sangat sbb aku just drifting tanpa ada wawasan. Kesian mak bapak aku...

bond007 said...

Dee, hang kutuk aku "berat"! Berat lagi orang yang "jatuh longkang" tu......aku agree bebenor dgn hang...Betapa boringnya kelas Costing Rajoo (aku ingat aku je yang bosan): Yang boleh lekat dalam otak sampai ari ni cuma : "FIFO Stock - First in First Out" lain aku tak tau apa dia mabuk!!!!!Lagi satu LAW....Kelas malam.....Rasa macam tak belajaq apa apa.....Tak paham...Belasah je,asal lepas......Anyway, Bro Kam ada mana?

Ajeeb said...

Amboi semakin meriah lagi blog ni!!!
Bro Joy...sorry!! Mejar Joy...citer bab MC ni kan...dulu geng2 I8,kalau nak MC senang je...ini petua Bro Bad Sayong kita..."hampa titik je air tembakau kat dlm mata tu...gerenti merah punya"...apalagi dpt le cuti seminggu dari Dr...tak yah kuar duit pun. Tapi ada sorang member ni, tak yah titik air tembakau dlm mata, dia telan je pil Panadol, sure bengkak bawah kelopak mata dia...lu teka siapa?

JoyOren said...

Ajeeb, bukan Panadol, ubat tu dia dah immune - tak ada kesan. Ubat yang dia telan ialah "Dusil".

Aku rasa waktu tu ramai yang jealous dgn kawan kita tu.
Aku pun pernah try-test-cuba ubat tu. Tapi tak berkesan langsung.

Bro, sekarang ni pun masih guna cara tu ke untuk dapatkan MC ?

arelee 85617883 said...

Wuuiihhhh.....makin sronok nih...
Ajeeb, pasai member kita yg senang nk dpt mc tu (telan panadol) aku tau sapa dia. Tapi biaq la tuan mejar kita yg jwb.
Dee,Acai,Amir dll yg pandai omputeh (099) x pe la jgk. Ni kami yg 098 ni yarabbi...siksa. Kalau x silap aku 20 jam (atau lebih) seminggu. Kekadang tu ptg kelas, mlm pun ada kelas lg. Hampeh tul.... Aku ingat lg masa baru balik dr kelas 098 mlm ada sapa ntah (budak 099 le tu) kata "Wuiyoo..tengok tu mata pun dah nk tuko jadi biru...." Sabo je le sambil menahan sebak di dada. he..he..he..
Geng 098 semua! Rajasinggam...jgn dilupa! Kesian org tua tu teruk ngajor kita. Aku ingat masa itu cucu dia pun lebih terer english dari kita. Tapi pada aku kelas 098 tu mmg efektif tul. Lepas je semester intensif tu, baru la gheti skit english ni. Kalau dak takat yes, no, alright aje le. Sem itu 098 aku dpt skor 3.67 pasai kamceng ngan rajasinggam. Emak aku pun mcm x caya je tengok result subjek english tu. Dia mati2 ingat anak dia ni dh terer omputeh bila masuk ITM. Emak aku ada gak tanya 098 tu amende? Konfiden je aku jwb "lebih kurang sama mcm A level la mak!" Sian mak aku kan....

RUHIYATI said...

Mengimbau kembali kelas Kelas Computer science & Data Processing tu, ingat tak, kasut kita yang luaq tetiba hilang je....Kah!kah!Kah! 'Hilang' sebab tak susun kasut di tempat yang ditetapkan. Pastu ingat tak, bilik komputer terbakar lepas kita balik cuti semestar, kesian komputer tu, krek mekmok! Teriak (nangis) la Menteri Besar Perak masa-Ramli Ngah Talib ka yang sedekah komputer tu, siap potong reben). Ada kes yang memalukan saya ialah bila monthly exam, (saya tak ingat lecturer tu-pakai tudung kecik molek). First month, result test dia bagi ikut sapa highest (bukan saya!). Next month, nama saya kena panggil dulu, alamak tak kan saya terror sgt ni dapat highest, rupe2nye dapat last!!! Hampeh betul!
Apa2 pun, selepas dimalukan begitu, saya dpt la juga 2.67 lepas tu.

Kakbond 'kutuk' saya ya. Kak Bond ingat tak, ada sorang kakak DBS yang dok bilik ngan kita, dia kata tunang dia DUTA MALAYSIA KE BRUNEI!!!???Yang peliknya kita boleh percaya kat dia, terkinja-kinja nak tgk tunang dia mai naik 'mecedis'(yang parking tak tau kat mana).
Saya heran ramai yang masih ingat nama2 lecturer ITM Manjung, rasanya saya ingat Cik Noridah sorang je. Warden pun dh tak ingat nama apa. Sorang lg Cik Mokhtar yg ajar Math sbb anak sedara dia satu opis ngan saya la ni.
Masa Kesatria pula, ada sekali tu kena latihan lasak, kena round smp mana tah ngan kasut but yang berat tu (dah tak bape kilat), saya buat2 nak pengsan, pastu dpt naik kete ngan Wak Nayan, lalu lak tepi Norlis (yg tak bape larat). Balik bilik pastu kena kutuk teruk ngan dia. Sori Leez kena guna taktik kotor, nak hidup....

Ajeeb said...

Bro Joy...la ni dak lagi...tu citer dulu2, pedih2 pun tahan gak...buat tindakan tanpa berfikir!!!
Are Lee, Rajasinggam tu org kg wa, dia duk di Malaysia Park, Tlk Intan...lu tanya Ahamat, dia mesti ingat...wa mmg dah pernah sampai kg Trosor dan jumpa ngan mak lu...isy, kalau lu citer awal2 dulu, leh gak wa citer ngan mak lu..."'098' tu bukan mcm A Level makcik, tapi mcm budak tadika baru masuk kelas bahasa English cara belajornya!!!"
mesti mak lu gelak guling2 atas tanah, depan rumah lu tu...kah!kah!

arelee 85617883 said...

Ajeeb lu ingat lg dak first class 098 ngan rajasinggam. "I am a boy", kena baca sorang2. Pastu "We are boyssssss", baca ramai2. Sebutan "s" tu kena pjg2 sbb mr rajasinggam nak kita sebut betul2. Masa tu kalau ada ular kt tepi2 kelas pun tentu berselerak lari. Tu bunyi student 098 ngalahkan ada mesyuarat agung ular.
Masa tu kita berbulu gak ngan rajasinggam ni pasai rajin sgt ngajor. Tak penah nya ponteng dia tu. Skrg baru terfikir dia nak pulun elaun kut....
Kelas kebudayaan (muzik) ingat lg tak? Belajor baca nota lagu (kepala taugeh). Perasan artis pun ada. Tapi yg bengkek pasai lecturer (lupa nama dia) x penah pun bagi kita praktikal alat muzik. Takat recorder je. Yg dia asyik nk tunjuk skill main gitar.

Zai said...

Masa mula-mula nak tentukan English Level tahap mana,kita kan ada periksa masa mula masuk dulu.Lepas periksa aku balik jalan sekali dgn arwah Joe(ex UK) dgn Din Computer(Ex Australia) depa dok discuss pasal periksa English tadi,kan ada gambar orang mencuri.Depa asyik dok kata "burglar",aku punya English std faham pencuri tu "thief",jd memang layak le masuk kelas Rajasinggam.

JoyOren said...

Dama,
kau ingat tak dulu geng Kebudayaan mula2 dulu boleh lepak duduk di kaki lima tengok Kesatria pompuan kawad. Tapi lepas tu diharamkan pulak. Dia org report agaknya.
Eh bang, apa ke yg menarik tengok depa dulu, hah??? aku pun tak faham.

Semua xManjung mesti masih ingat tapak expo kat belakang kelas kedai kita dulu. Banyak band rock buat konsert kat situ dulu.. Lefthanded, May, Search...
Best dapat tengok konsert live dengan harga yg aku mampu dulu.
Tapi yg paling best, waktu konsert Search. Bagi aku, ada 3 peringkat keseronokkan yang aku alami.

First, dapat tengok Search group perform (sambil tu tengok budak2 pompuan ITM main lighter & torchlight kat balcony bilik.

Second, dapat tengok ITM girls histeria kat pagar sebab nak salam dengan Amy Search. "Amy!Amy!Aaaaaa!!!" Siap nangis2 lagi,macam tak ingat dunia. (Aku malam tu dok tengok manalah tahu kot-kot ada yang sampai londeh baju macam kat USA tu - kalau ada,: jadi 4 keseronokan. Nasib baik ada pagar, kot tidak baju Search yang terlondeh. Ada girls yang sebelum tu nampak innocent tapi malam tu menyerlahkan credibility yang tersembunyi. Aku rasa nampak girls DIA intake kita ada yang turut serta acara lupa diri malam tu. Ada sesiapa yang berani ngaku???

The third keseronokan is tengok semua girls diarahkan turun berbaris kat laman dan dengar lecture dari warden. Kesian dan nak tergelak pun ada. Malam tu Aku dengan Yo (kalau tak silap)sanggup tunggu sampai 3 - 4 pagi untuk dengar & tengok pompuan2 kena marah. Lepas dari tu konsert expo pun dah tak ada...

Kat Shah Alam dulu, waktu ITM nak wajibkan pakaian baju kurung. Ada sorang student bagi remark dalam assembly " Mana lagi bagus, terjatuh longkang pakai kain atau jatuh pakai seluar?"
Waktu tu kalau ikut aku, "terjatuh longkang tak pakai apa lagiii baguih"!!

Anonymous said...

Manjung, manjung. I never cease to forget my 'coming of age' in that god forsaken place. Mujahidin till the wee hours of the morning. Skipping class like nobody's business. Making a fool of myself singing 'holiday'. In fact i made a fool of myself everyday i was there. And i have never regretted it. Gua keluar dari ITM Manjung a mature individual.(mature le sikit, skarang pun doubtful). ITM Manjung taught me a lot of things. It gave me valuable friends. True friends whom i could never find elsewhere.(Gigenu friends included).

Anonymous said...

Mr Ananymous,
Lu mesti dari kelas english 099 punya.

- Anon 001

Anonymous said...

HEHE, AKU PUN ADA NOSTALGIA JUGA, BUKAN KAU ORANG JE.KALAU HARI MINGGU LEPAS MAKAN TENGAHARI KAT DEWAN,AKU DAN KAWAN2 LEPAK KAT LUAR PERPUSTAKAAN, KAT SITU ADA TEMPAT LETAK SURAT UNTUK SISWA DAN SISWI.KERJA KAMI BUKA SURAT DEPA. TAPI JGN SALAH FAHAM TAU. SURAT YANG KAMI BUKA ADALAH SURAT YANG TIGA EMPAT BULAN TUANNYA TAK AMBIL. AGAKNYA EMPUNYA SURAT TU DAH MATI KUT.DALAM BANYAK SURAT2 YANG KAMI BUKA(KAMI TAU BUKAN AKU SORANG JE..)ADALAH SATU ISI KANDUNGAN SURAT BERBUNYI BEGINI`KAKAK HARAP ERA BELAJARLAH SUNGGUH2 KERANA ERALAH HARAPAN KAKAK DAN ORANG TUA KITA.DUIT YANG KAKAK BANK IN SEBANYAK RM20.00 TU,JIMAT-JIMAT LE,BELI-BELI APA YANG PATUT JE.JAGA KESIHATAN DAN SATU LAGI KAKAK NAK PESAN, JANGAN PINJAMKAN SELUAR DALAM ERA TU KAT KAWAN2, KITA ADIK BERADIK TAK APA...'.BETUL KE ORANG PEREMPUAN BUAT KEJE MCM TU,HEEEEEE, GELI TEMAN. INI BUKAN CERITA DONGENG TAU, SIAPA YANG ADA BERSAMA-SAMA AKU PADA WAKTU TU, SILALAH BUAT PENGAKUAN. MEMANG KENANGAN SUNGGUH,SUNGGUH KENANGAN.

Anonymous said...

SEKARANG NI AKU TAK BUAT KERJA MCM TU LAGI SEBAB MEMANG PAGI-PAGI KERJA AKU KAT OFF BUKA SURAT, NASIB BADAN

DaMA said...

Susah betul nak lelapkan mata bila fikiran menerawang jauh. Berbagai idea Mr Bean aku telah cuba untuk mengundang rasa mengantuk, namun bait-bait ayat kawan-kawan di dalam blog bagaikan menarik aku untuk kembali kepada kenangan 20 tahun yang lalu. Hujan yang mencurah-curah di luar bagaikan penyemarak minda aku untuk terus mengekori memori-memori lama.

Jun, 1985, bulan aku mendaftrkan diri sebagai penghuni kampus ITM Manjung. Apa yang aku bayangkan sepanjang di dalam kereta ketika menyusuri jalan berliku Beruas amat jauh daripada apa yang ada di hadapan aku ketika sampai di pintu utama ITM Manjung . Sederet rumah kedai di pinggir sebuah bandar tak berpenghuni. Di seberang jalan yang merentasi selari dengan deretan rumah kedai itu cuma ada sepohon pokok yang melindungi sebuah kuil hindu mini dari bahang matahari pagi. Bangunan itukah kampus ITM Manjung? Sukar diterima akal aku yang baru baligh.

”Tak pa...bukan bangunan jadi ukuran tapi ilmu yang kita cari” kata bapa. Aduh.... tinggi betul martabat bahasa bapa aku. Mungkin tinggi lagi harapan dia dan ibu untuk melihat aku cemerlang. ”Tak kan macam ni ja? Macam mana nak berpoya?” aku merungut. ”Kata lagi sekali!” Berdesing suara jantan bapa aku.... Aku terus berlari kepada abang guard yang agak macho di antara yang ada di situ untuk bertanya arah untuk memulakan pendaftaran. ”Tanya kat dia tu...” jawab guard Adnan dengan suara seperti biduanita sambil menuding kepada seorang perempuan lawa, cantik, putih, kecil molek. Norsalwati namanya. ”Adik baru nak daftar ker?” sapanya... Aduhhhh... Tak terjawab aku. Antara senyum dengan tidak, aku mengangguk semanja yang mungkin ”Okay, tak per... Adik ikut kakak OC ni yer, nama dia Kak Ita.” Alahai...potong betul. Kak Ita OC dengan skaf kepala berbunga di tepi agak contrast warna kulitnya dengan Kakak Norsalwati. Bagaimana pun, aku selesai juga mendaftar di kampus ITM Perak pada hari tu.

Selesai mendaftar, aku kemudian berlalu ke rumah awam I-6, hostel remaja ITM sesi 85-86. Cuma ada dua orang yang tiba lebih awal dari aku. Seorang yang agak kurus dan tinggi memakai jeans denim jenama ’LEE’ dan berberkemeja ’chacquerd’ dari jenama yang sama. ”Baghu sampai kaa?” Aku disapa dengan suara perlahan dalam loghat Penang. Seorang lagi menegur ibu dengan sopan walaupun talipinggang yang dipakai berbuckle tengkorak. Aku ditakdirkan sebilik dengan Sulaiman yang sopan, syukur kata ibu kerana dapat teman sebilik yang beradab. Sebelum rombongan kampung aku berlepas pulang ke negeri Gapura Utara, ibu sempat berpesan,”Cakap baik-baik dengan kawan sebilik, Sulaiman tu. Ntah-ntah, dia tak penah cakap loklaq-loklaq macam Dee?!”

Aku kemudian mengambil kesempatan sisa-sisa petang itu untuk berkenalan dengan seorang lagi ’budak DiA’ yang serumah, memakai seluar ketat warna putih, ”Aku Jafri Omar..., panggil Jay jer.” "What a cute name...sesuai dengan perut dia yang macam teddy bear." cetus hati aku.

Malam sebelum Maghrib, senior DiA sibuk memanggil dgn ’hailer’ dengan panggilan adik-adik tapi muka yang tak nampak macam adik beradik. Salah seorang abang senior yang aku mudah kenal dari jauh, Za’an, agak celoteh memberi arahan, ”Cepat sikit siap adik, karang kena penampor terus jadi macam abang. JANGAN SENYUM!! SIMPAN SENYUM DALAM POKET!!” Begitulah bermulanya satu minggu aku di dalam baju batik berseluar ’slack’. Santapan rohani aku hari-hari selama seminggu itu adalah lagu Warisan.

DaMA said...

Kak Bond, Ruhi lagi berat ka? Ntahlah, aku tak sempat angkat kaorang. Tapi masa aku jumpa dia lepaih hangpa semua grad (aku tak grad lg...hihihi)aku nampak dia kuruih...mcm cikgu-cikgu dlm citer P Ramlee dulu-dulu.

JoyOren, hang lagi tajam ingatan dari aku, aku tak ingat langsung pasal kita diharamkan tengok Kesatria pompuan kawad. Masa tu aku pun tak paham apa yang menarik tengok depa kawad, just follow Bro Kam. La ni aku boleh agak laa... mungkin masa tu aku dalam perantaraan baligh dengan tak, tapi hang mungkin menopause jap kot...

Pisah, kaorang pun main spirit of the coin? Ishh...ish.. Boys DiA kita pun ada yg main jugak.., minta petunjuk untuk cari motor kawan lain yang hilang. Seingat aku, DiB boys (antaranya Jinggo) pun berkecimpung jugak, penyudahnya roh sesat tu selak Oxford dictionary sehelai demi sehelai...slow-slow, then laju-laju. Pehhh...evil gua cakap lu. Tapi sekarang, janganlah anak-anak kita buat pkra2 syirik tu.

Abg Ajeeb, gua still nyanyi lagu Musibah...Sejuta Wajah, Teratai.. tapi dalam toilet laa. Tak leh nak buang laa... tmbah-tmbah bila kita asyik mengimbau kenangan lama. Ada sekali tu, gua nyanyi karaoke ikut CD konsert Nostalgia S.C. kat satu kopitiam (depan Uncle Don), terross gua jadi artis jap. Dpt minum freeee...cakap lu. Arwah Uja tu, gua sempat jaga dia sebelum dia ninggal... Tapi sekarang gua memasuki era 'turnaround', Abg Ajeeb. Namun tak salah mengimbau masa lampau, kan?

mr chairman said...

Peehh!!! camni dah tak payah la buat reunion secara fizikal...reunion 'maya' pun dah cukup hebat....

Ajeeb said...

Bro Arelee...
Mana wa leh lupa kelas '098' tu..sampai nak tido mlm pun terngingau2 baca "I am a boy"..."We are boyssssss", sampai tergeliat lidah nak menyebutnya...
Pasai kelas muzik tu wa tak heran sgt...kalau setakat baca 'kepala taugeh' tu wa no hal...maklum le kat SBP dulu wa involve ngan Brass Band...Drum Major lagi, so, bila nak kena main recorder sorang2 tu wa selamba je...wa rasa wa sorang je bawa lagu "Suriram", yg lain2 main lagu "Twinkle2 Little Star"...
Bro Joy...pasal konsert tu wa ingat lagi...maklum le wa siap ambil gambar ngan Yan 'Bassis Search' lagi...Acai yg tangkap kan!!!
Bro Dee...mmg tak salah kita mengimbau kenangan lalu...kan semua tu perjlnan hidup kita & perkara2 sebegitu le yg membuatkan kita matang...so, bila kita nak set kan program kita ni??? Kalau kita berdua dpt pergi pun wa tak kisah, leh kita buat semua benda yg lu dah cakap kan sebelum ni...

Anonymous said...

Kengkawan, siapa2 yang waktu tidur kat bilik dulu, bila jaga tangan korang dah tertambat kat besi katil (aku rasa Mat Ros pun pernah kena) ... hah, tu kerja si Samdol.

-Anon 001.

jazz said...

Arelee,
Nama cikgu muzik tu Cikgu Yusof,jiran aku kat kampung,sebab tu aku boleh dapat 3 pointer subjek tu walau pun tak reti main recorder.Lecturer subject Company Law tu Mrs Cheng ,tu pun kenal aku dan bagi 3 pointer kat aku -terima kasih wahai lecturer yang baik hati.
Yang tak boleh aku lupa ,zai kalau nak study atau tidur mesti kena dengar lagu Van Halen kuat-kuat,dia tak pa la ,budak lain dalam I8 naik gila di buatnya.
Satu lagi member I8 BOB (Ramli Sabran)dimanakah dikau.

Anonymous said...

Aidil Fitri meningatkan aku masa kat Manjung dulu. Masa tu aku dah lupa dalam semester berapa. Aku telah terima satu kad Raya dari org yg aku tak aku ketahui. Sampai laani aku tak tahu siapa dia. Mungkin dari Minah di Manjung tu atau dari Mat-Mat yg nak bergurau dgn aku. Kad tu tak diposkan, cuma ditanmpalkan stem yg dah diguna pada sampul kad tu. Kad tu diletakkan di tempat surat student. Ringkas aja ayat kat kad tu:
"CU... BA TE...KA
SA.... PA SA..YA"

Kalau Minah atau Mat-Mat Manjung dan kawan-kawan mereka yg bersubahat antar kad tu kalau baca blog ni tentu dapat ingat kisah ni...

Anonymous said...

Apasal Mr Chairman kita ni bunyi macam malas aje skrg ni. Lebih2 lagi lepas raya. Jangan la macam tu......ikut kata cerita Spiderman : Great Power comes with Great Responsibility.

You are the great bro!!!
-Anon 001

Mat Ros said...

A'kum semua...
Rsnya x lmbat nk ucapkn Selamat Hari Raya n mgkin slmt brpuasa 6. Khusyuk bc suma nostlgia u all. Byk kisah2 suka n duka tp mlgnya trlalu sdikit yg aku tahu. Ms tu, mgkin aku ni trmasuk dlm kategori yg anti-sosial kot! Beberapa insiden sblm n slps mggu orentasi bg freshe mmbktikan. Sorry la my frnds, kalu aku ktrlaluan. Xtau la...cz aku dibsarkan dlm lingkungan spt itu n proses brlaku tnpa hnti sehinggalah sebagaimana aku skrg. (Amir, pls dont comment lg pristiwa di SP, Kdh dulu).
Dlm pd itu pun, satu pristiwa brlaku d hostel d mn aku dduk brsm X7... Ada ka ptut dia nk bogelkan aku, nsib baik aku lwn balik n lesung batu tmbuk cengkih dia brterabur kna penyepak aku. (X7, hang blh bg rsponse ttg pristiwa tu).
Pristiwa kna ikat ms tdo tu mmg brlaku... Xguna punya Samdol!!!
Mmg byk pristiwa yg brlaku n sumanya mematangkan kta dlm menempuh kehdupan mendtg.
Sekurg2nya, skali-skala mnjengah Manjung, ku katakan kpd ank2ku, di sinilah abah n ibu dipertemukan. Mn mgkin blh ku lupakan shingga akhir hayat ku!!!...

Mr X Chairman said...

I 'll agree with the spiderman tag line of " Great power comes with great responsibility"

Tetapi spiderman tak buat reunion..."reunion" kalau buat sorang berdua je bukan reunion namanya..reunion perlukan komitmen...kalau asyik asyik muka tu jugak yang datang..camana???..

Sebagai contoh..resepsi X7 baru baru ni..yang datang berapa kerat jer...kesian bini aku masak tengah-tengah malam banyak banyak..last last aku anak beranak kena le pulun habiskan selepas di sedekahkan kepada jiran-jiran...itu yg naik malas nak organise lagi..bukan nya aku jenis orang malas..tapi naik malas dengan kerenah kawan kawan yang hanya pandai berkobar kobar kat Blog je...tapi hampeh! bila masa tiba hari sebenor.....tepok dada tanya selera.. Keduanya, bagi peluang le pulak aku datang bersantai-santai dengan anak bini bila ada reunion...Anak-anak aku pun dah pandai komplen "Bila reunion ayah sibuk, kami kena buat hal sendiri, baik kami takyah ikut"...sapa nak jawap tuh!!!???.....

On nostalgia di manjung ni aku tak banyakpun nak kongsi dengan hangpa sebab aku masuk 2nd intake..takde induksi..aku pun tercampak duduk rumah hujung sekali..room-mate pun budak BANKING je..lagipun masa kat majung dulu aku bergerak solo je....

Despite the above aku memang menghargai diberi peluang mengenal kome semua semasa zaman kat manjong dulu...

Chairman post now is up for grabs!!!!!..anybody interested????....

Anonymous said...

Sah !!! Mr Chairman ni dah macam PakLah..
Wahai xManjung, pujuk le encik meor kita ni.....
Tapi aku setuju juga dengan kata dia ni. Sesekali bagi le dia rest sat untuk mengomel anak bini dia waktu reunion kita.
Walau apapun En. Meor, jasamu TETAP MENJADI PUUJAAAN HATIKU!.
-Anon 001

Anonymous said...

Oooo En. Meor masuk 2nd intake ye... ini tak cukup ragging!

Anonymous said...

Kepada Anonymous yang dapat kad raya.. cuba teka sapa saya tu cuba mengaku sapa hang sebenonye.
Mana tau aku ke...Bukan hang sorang je kut dapat, orang lain pun buat.
Ngaku le sapa hang, hehehe!!!

Anno 002

X-7 said...

Mat Ros, hang pandai la buat cite aku bogelkan hang. Mana ada! Masa aku tidoq hang selak ke atas kain pelekat aku sampai terdedah tu ada la..

Anonymous said...

Mat Ros/ X7 hampa dua ni dok cerita selak kain bukak kain..apa pun jangan sampai terbukak cerita macam si SeFool tu dahlah..malu kawan2..hahahahaha....

Anonymous said...

Aku setuju bangat sama Mr Chairman, tengoklah yang participate dlm blog ni pun hanya beberapa kerat saja. Ada yang menjadi pembaca setia selama-lamanya. Dari sini pun kita dah tau, siapa yang berminat untuk menyatukan xmanjung ni. Mungkin masing-masing sibuk dengan urusan harian, tapi untuk menjengah blog ni tak mengambil masa yang lama. Anggaplah tempat ini seperti perbincangan di kelas rumah kedai dua tingkat di Manjung.

sammusa said...

Betui tu Madam/ Mr Anonymous ..sama2 lah kita bagi respon kat blog ni..kalu bole tu taruklah nickname..@ nama manja..anonymous tu tak berapa umplah..dengan ini bolehlah kita kenai lebih rapat dengan kwn2...

Anonymous said...

Anno 002, aku rasa yg bagi kad Raya kat aku tu dari Minah XManjung (DIA 85) hehehe..

Ashraf said...

Dama and Ajeeb,

Hampa pi hayun dulu dua orang. Ambik gambaq kesan-kesan sejarah and upload kat sini. Cuma kalu nak tidoq tepi pantai tu, bawak ubat nyamuk lebih sikit sebab denggi kuat la ni kat Manjung.

Ashraf said...

satu lagi, kalu hampa punya timimg ok, aku pun bole tumpang sekaki. (cuma hangpa jangan tarik kain tola aku sudah la bila tidoq khemah dekat-dekat ni..)

Om said...

Aku ni dah lama jadi penonton je. Nak join tak tahu apa nak tulih. Anyway gua ucapkan Selamat Hari Raya buat semua dan maaf zahir batin kepada semua dan kepada yang pow rokok aku dulu dalam lemari aku, baru semalam aku halalkan.

Ajeeb said...

Bro Om...
Apa khabor ex Pengkalan? lama tak dengar cerita lu...lu pun kena dtg nanti, kalau rancangan wa dan Dee ni jadi...lu ingat lagi tak peristiwa kita 'kantoi' ngan Ustaz Suwardi, tgh syok main gitar...leh lak dia lepak/join sekali???
Member2 I8 yg wa ingat:
Bilik depan:
Wa, Rozwa, Bob & Tok Lee
Bilik tgh:
Bad, Om, Zai & Jazz
Bilik blkg:
Baie, Cikun, Sammusa & Pin

Anonymous said...

Menu Dewan Makan (makan Malam) yg paling tak disukai Zai & SamMusa : "TAUCHU DURJANA"......

Mat Ros said...

Salam semua...
Ajeeb n Dama, kalu jd g Manjung tu sound2 la aku skali. Mn tau, kalu kna masanya aku blh joint skali. Kg aku pn xjauh sgt, kira2 40 min flight (Lambor Kiri). Aku pn byk kenangan jgk d mn brmulanya alam prcintaan hgga mmbawa ke jinjang prkhwinan. La ni dh ada 4 org waris. Yg sulung tgh PMR ni (Selamat Berjaya abah doakan!)...
Kpd X7, jgn la deny... kenangan spt itu xprnah ku lupakan. Tp, tlh lma aku maafkan. Jgn mcm Bro Om, adaka patut, br smlm halalkan!!!! Sory Bro..
Eh, apa dh jd dgn Samdol ni? Sengap jer!! Pls, get into ths blog asap...
Wassalam.

Jazz said...

Salam semua,
Om, bila kau muncul aku teringat basikal antik kau sebab aku kelendan kau,rindu nak dengar petikan gitar kau.Bila kau tak de baru ajeeb tarik aku jadi pembonceng motor dia(tak pasti pulak dia ajak ke atau aku pakai naik je)
yang aku tau kawan sebilik kita(Bad,Zai aku) tak de yang pow rokok kau sebab aku selalu pow rokok(Lucky Strike) peter (jiran sebelah,kawan kamcing Bad).Ajeeb pulak selalu pow rokok aku (kena bagi la sebab nak naik motor dia)- jangan marah bro.

Ajeeb said...

Bro Jazz...
Sorry le sebab dulu wa selalu 'pow' rokok lu, waktu tu wa takde duit nak beli rokok, duit wa abis buat tuang minyak motor...kira 'contra' apa??? Lu tau2 je le, motor tu pun dah jadi mcm harta awam, ramai yg meminjam, tapi tak reti nak tuang minyak...Lu kata kita cam 'blood brother', sampai nama anak wa pun wa kasi letak nama lu tau!!! Wa sentiasa ingatkan segala kebaikan lu kat wa, bro!!! TQ..
Petikan gitar Om, masih mengancam cam dulu gak, kita org dah g jamming sekali kat Tasek, Ipoh sehari sebelum gathering kat Bkt Jana ari tu...petikan lu mmg cair, bro!!! Wa caya lu...
Member2 lain...mlm kat Bkt Jana tu wa tak dpt nak join g minum, sebab wa tak brp sihat, demam!!! Sorry, lain kali kita 'yam teh' balik k!!!
buat Bro Ashraf & Bro Mat Ros, insya'Allah kalau jadi kita akan sama2 g ke Manjung tu...la ni tgu Bro Dee je buat decision!!!

Om said...

Yang benornye aku dah tak main band lagi dah. Segan pulak sebab mertua aku yang terkini ni orang kuat ugama. Gitar aku dah bagi kat anak sulung aku. Bagi dia belajo main sendiri.
Jazz, aku ingat lagi basikal tu. Nak tergelak pun ada. Kalu nak diingatkan, banyak beno kerje gila yang dah kita buat.
Tang rokok tu, benornye aku tak kisah dah. Saja nak mengusik. Aku pun dah lama berhenti merokok.
Ajeeb, u can count on me to be there. You cakap je bila. Kat teluk batik tu memang tepat sekali sebab banyak sangat kenangan kat situ.

Anonymous said...

seronok dengar cerita waktu kat manjung tu...mcm baru semalam je.Harap kengkawan yang pandai cerita2 ni tolong cerita balik alkisah perkemahan terakhir ke pangkor sebelum tranfer ke itm shah alam

Anonymous said...

DIA 85 guys sure ingat lagi perkhemahan kita di Pulau Pangkor masa Part 2 baru nak mula. Hari ni lapor, the next day terus pi Pangkor. Sebab nak jimat duit kita tidur berlantaikan pasir dan berbumbungkan langit. Nasib baik malam tu tak hujan. tapi baru nak lena sedar-sedar air dah naik sampai ke kaki. Malam tu kita buat ungun api dan sembang sampai kena marah dengan guard chelet. Next day pi mengendap mat salleh sunbathing - topless.

Anonymous said...

Dalam banyak2 pristiwa kat manjung tu yang tak bleh lupa :
1)malam gaduh dengan cina kg koh
2)malam motor bad hilang kat restoran
3)malam naik basikal ramai2 pergi tengok wayang pukul 12tgh mlm kat setiawan..jumpa lak En San dengan kakak kerani yang solid tu..yang ni sampai hari ni tak tercapai akal fikiranku

Anonymous said...

jazz, kau dok pakai lagi ke seluar bund jean jenama 'jazz' ?

jazz said...

Tak de dah ,seluar dulu tu kalau pakai pun boleh masuk kaki je sangkut kat lutut .Kedai bundle pun dah tutup tahun 1990 kerana demand kurang lagi pun mat cawat pendek dah mula pakai seluar cawat panjang,ikut trend masa tu.

DaMA said...

Dear all.
After looking at all available dates, I guess 15 & 16 Nov will be the most practical weekend for our 'homecoming' plan in Manjung.

Friday the 14th (bukan Friday the 13th no?) I'll be going to Felcra Chgkat Lada, then Abg Ajeeb buleh amek gua kat situ kot??

Abg Ajeeb, let's discuss our meeting point... Then sapa-sapa yg interested boleh pedo-pedo mcmana nak ayat bini masing-masing. Eh? I assumed no participation from the 'girls' eh? Rasanya Buahati aku tak kan ikut nyer... Nanti jadi affair.. Kui kui kui kui...

Ajeeb said...

Bro Dee...
Wa no hal bro!!! Rasanya date tu mmg cantik, wa leh balik kg Kota Setia dan ambil lu kat Felcra Chgkat Lada tu...
Bro Jazz,kalau nak g sekali pun no hal, wa leh ambil lu kat rumah lu Tlk Intan atau Pasir Pjg...pls confirmn!!!
Member2 yg lain, mcmmana???

Mr Chairman said...

Date tu memang menarik dan harap-harap mendapat sambutan...sayangnya tarikh tu saya ada kelas ( Belajor balik sebab tak pandai pandai lagi )..tak leh nak join..kawan kawan yang lain should join la!!!!

Yg Merindu Kgkwn said...

En Meor, masih lagi chairman ke or exchairman?

Ashraf said...

Dama/Ajeeb,

I have reserved the date. Insyallah will join.

Yg Merindu Kgkwn said...

Dear Chairman,

Bagus la mike msh minat belajor lg. Kelas apa tu? Kelas utk kenaikkan pangkat ke or fardhu ain? Kalu kena gayanya teman nak join

sammusa said...

Mr Chairman, lu pi Buat MBA ker.kat mana tu... aku doakan moga hang berjaya dan terus sambung PHD.
Aku ni azam tu adelah tapi ...paham2lah banyak constraint family dan kerja ..insyaalah aku dan kwn2 lain akan ikut jejak Mr Chairman...

ramleesarip said...

Salam kawan kawan,
Hmmm.... about the camping, aku tringin gak nak join (walau pun akhir2 ni aku kerap balik lumut), tapi subject to the crowd. Aku nak tau gak sapa2 lagi yg tentatively plan nak sign-up for the event. Atleast it helps to attract others, or setidak tidaknya pun buleh bantu the rest to decide whether to join the group or not.

Mr Chairman said...

Dear Sammusa & "yang merindu kawan kawan"..

Aku buat 6 months intensive course to be a "Certified OSH Specialist"..class nye setiap sabtu & ahad 9am to 5pm (takleh la nak main golf 6 bulan)...starts nov 08 to april 09...fees RM5,000 dan exam fees RM950 ( Company bayorkan )....nak join jom la..lagi ramai lagi bagus boleh meniru meniru macam kat manjung dulu....

Yg Merindu Kgkwn said...

Nanti Mr Chairman dah jadi specialist sure naik pangkat i.e pengarah KUB ke..wow! lagi besor ler gajinya. Bila dah blh main golf blh ler henjut RM100 selubang. Sure X7 tak berani rapat. Apa pun teman bangga walau mike masuk ITM 2nd intake(reserve)...

DaMA said...

Ok, Abg Ajeeb, looks like we hve one-car-one-tent-quorum, with Bro Jzz joining in.

Bro Jzz? Bro? Udoh kamu 'ayat' bini kamu? Aper katernyer? (bertanyer dgn bersungguh-sungguh ni...)

Samusa, cuba hg tanya-tanya geng Penang yg tak leh mengaccess internet, kot-kot laa depa nak join?

Tok Lee... aku tau hg dok ikut perkembangan. "Hang tak leh join skali ka" (aku tanya mcm sora hang nih..) Hg bawak laa cassette player ubat bateri 8 hang dulu... Kita pasang laa kaset Blues Gang ngan Sweet Charity yg hg dok marah kalau aku rewind dulu tu! Ada lagi ka hat tu?

Ashraf said...

Samdol and Matros, pls joint the programme. Meor Palam mesti tak leh pergi punya.

Chairman, tahniah kerana belajar lagi.

mr chairman said...

Dear 'yang merindu kengkawan'

Teman ambik course to bukan pasai nak naik pangkat..tapi untuk self satisfaction je mentelahkan company nak bayo dan try to be certified/competent dlm kerjaya..

teman ambik DIA dulu tu pun tak tau kenapa..sebenornya sebelum teman masuk 2nd intake (reserve macam mike cakap tu )teman dah pun daftar dan melalui 2 minggu orientasi di PUO, course Civil Engineering (Survey).. tapi memang telah ditakdirkan untuk kita jadi kawan kawan, teman cabut PUO dan daftar itm manjung...Bapak teman punya le marah sebab duit daftar semua dah bayor (keluarga teman orang miskin ), teman cakap tak pe sebab itm cuma perlu bayo RM90(teman pinjam duit tabung mak saudara teman ) je dan bulan bulan makan free..dia diam membisu je..tapi bila teman janji akan ambik alih tanggungjawab dia bila dah koje nanti baru le dia senyum sikit...alhamdulillah udah dekat 20 tahun le juga bapak teman udah tak payah beli barang dapor..moral of the story 'ingat le jasa jasa bapak dan ibu kita'

Daftar lambat tu ada juga syoknya...sebab teman daftar sama-sama dengan senior, rambut pun panjang sikit, maka masa berjalan pegi dan balik 'rumah kedai class kita' / 'rumah teres asrama kita tu', mat mat & minah minah pakai baju batik biru tu berderai derai le salamnya ke teman, teman jawap selamba je le...tak ingat le pulak samada ada kengkawan kita yang bagi salam kat teman masa tu.......

BAONG said...

Allo Mister Chair Man..
..ada betullah, akupun masetu ada bagi salam kat ekau sebabnye cara jan tu mendada semacam je.. seniorlah tu kot.

DaMA said...

Terasa lama aku tak singgah menjengok blog kita ni. Aku assumed, 'haba' nostalgia tu dah sejuk balik. Itu dah menjadi adat...ekonomi pun ada masa boom, ada masa inflasi. Ini kan pulak perasaan...

Walau apa pun, hasrat aku untuk 'singgah' di Manjung insha-Allah, akan tercapai juga. 15 & 16hb nampak mcm tarikh yang cukup sesuai. Minggu selepas tu, aku akan ke Medan... Dan mungkin lepas tu akan jadi makin susah utk nak buat plan lagi.

So, Abg Ajeeb..., just get ready lah apa yg patut, duit especially... Kalau Ashraf dan Jazz jadi pegi, that's a bonus to us. Kalau kita dua jaa... pun bonus jugak.

Ajeeb said...

Bro Dee..
Kan wa dah kata kat lu...wa no hal, kalau kita berdua pun wa tak kisah...apa yg kita plan ari tu just nak round2 kat Manjung tu sambil mengenang kembali zaman kita remaja dulu kan??? Kalau lu nak bermlm kat sana pun , wa ok je...kalau tak nak berkhemah pun, kita g le cari budget hotel..berlambak kat Lumut/Manjung tu...amcm? Wa rasa Bro Jazz maybe ikut, Bro Ashraf & Bro Mat Ros wa tak tau...kalau dia org nak ikut, kita jumpa kat dpn kampus...setkan time. Cam tu gak ngan member2 lain...ok???

Mr Chairman said...

Dee & Ajeeb...

Saya ada cadangan tambahan...apa kata selepas habis Dee, Ajeeb, Jazz, Ashraf, Mat Ros menyusur memori memori di Manjung...malamnya kita ber "teh tarikking" kat Ipoh..

Saya akan cuba arrange..kak ros,kak wati,masmawati,nafisah,mat ganja, x7, Ruzwa, Zai, Azizi, Meor Shaifuddin & Nazri (senior) to join...tempat & expenses i'll take charge..no worry...Anonymous 1, 2, 3..Baong, Yang Merindu kengkawan nak join pun boleh dan amat di alu alukan..Penangiaties turun la sekali..

DaMA said...

Inche' Meeyor, kamu mmg hati cayor...(pribahasa aku ler...). Cayor mksud aku tu murah hati, supportive, sporting dll yg seangkatan dgnnya... Syabbas ya akhi... Cadangan anta boleh diagendakan. Sekurang-kurangnya, trip kami nanti akan jadi lebih bermakna bila berjumpa pulak kawan-kawan lama. JazakumulLahi khairan.

Abg Ajeeb, kira jadilah rancangan kita tu, melainkan Allah merencanakan yg lain.

To the rest of frens, during the visit, we (incl. Jzz, Ashraf & Mt Ros or sapa2 lagi, if zey join) might be able to survey potential venues for our nxt grand reunion in Manjong. Then, later tht nite, we can discuss further over the teh-tarik session.

syed said...

Insyaalah, aku akan joint karnival korang, aku ada 3 khemah utk sapa yang nak khemah,anyway aku nak masuk utan sabtu ni (25 oct) dari gopeng keluar kat Cameron Highland. Nak ajak korang pun dah terlewat rasanya. Mungkin Mejer Azizul boleh kejor kut ?

JoyOren said...

To Syed & all friends,
I'm sorry that I could not participate in your journey down the memory lane. Aku akan 'posting' ke Port Dickson sebagai student again for 1 year starting 9 Nov 08. So probably the next grand reunion insyaallah aku akan join.
Untuk dee & ajeeb, tampal le gambar-gambar dlm blog ni especially blok rumah kita dulu & kelas kedai.
Few times waktu aku pegi TLDM Lumut dulu, aku try nak tengok tempat2 ni tapi tak sempat. The sure thing is banyak yang dah berubah.

bond007 said...

Assalamualaikum!!!! REUNION AGAIN... Apakata, "meh le kat Pantai Timur pulak"...Just for info, this week last aku kat MS Garden Hotel Kuantan!!!! Next month aku start kat new hotel / themepark (Bk Gambang Resorts & Themeparks)macam AFarmosa/Sunway complete dgn "water world" which will be opening next year June 2009.....Sesuai utk family gathering! Rate only 188 / 288 for 2 bedroom (PROMOSI LA PULAK)Boleh la start "kumpui kumpui" & reserve bonus ujung tahun ni......Orait!

Ashraf said...

Dama/Ajeeb,

Please reconfirm the date again. I want to update the main page with the date.

Thanks

Mat Ros said...

A'kum...
Bro Ajeeb n Bro Dama, Im so sory, cnt joint u all cz on tht week aku ada final exam 4 my course at Maktab Polis Cheras... as well as tea tariking sesion, if any! Anywy, mybe i'll joint u all some other times. Skrg ni tgh pening nk siapkan assignment, project paper n study for final exam... Pls, wish me gd luck!!!!
Wassalam...

DaMA said...

Ashraf,
As I said earlier, 14th (Friday), 15th & 16th Nov would be the tentative dates for 'walking down the memory lane'. I'll set my appointment early in the morning (either on the 14th or 15th...cnnot confirm yet, depending on d ozer party...sorry). But if it is`14th, we don't hve any problem to proceed, do we? Hve one nite zer & come bck to Ipoh for teh tarik session on the ozer nite. What say you guys/gals?

Mat Ros,
I thank you for your thought of coming & joining us, but in our life concern, we do need to prioritize certain things, dont we? On behalf of others, we wish you best of lucks in your exam, career promotion or future 'Datukship', whenever you become State Chief Police Officer....it's not possible, mate,...can see your potential...Just be on the right track and in the right 'camp'...

Kak Bond,
Nanti bila kami berjumpa masa sesi teh tarik, kami yg hadir akan bawak berbincang cadangan Kak Bond tu...tapi promotion tu, sure ada lagi ka tahun depan?

Ajeeb said...

Salam semua...
Bro Dee & Bro Chairman, wa cuma leh dtg pd pagi 15hb je (Sabtu), bermlm di Manjung pd mlm tu dan Ahad 16hb terpaksa bergegas pulang ke KL semula. So, rancangan 'teh tarik' tu wa mungkin tak dpt join...unless geng Ipoh dtg ke Manjung pd mlm 15hb tu...harap maklum!!!

DaMA said...

Ai yuhal Ikhwah... Abg Ajeeb, Ashraf, Cik Mir (Syed), Inche' Meeyor and the rest...
Pada awal cadangan aku, ingatkan boleh bertolak ke Manjung sebelah petang hari Jumaat 14hb tu..., berkhemah & bermalam di pantai, 15hb siang tu 'rewang-rewang' di daerah Manjung (besor tu!), then 15hb malam ada di Ipoh untuk teh tarik session anjuran Inche' Meeyor.

Tapi memandangkan anak-anak org KL ader yg bersekolah sesi petang (hari Jumaat 14hb), maka terpaksalah kita anjakkan sehari ke belakang. Masalahnya, Abg Ajeeb tak dapatlah bersama nak bersesi dgn geng Ipoh (kalau malam 16hb), dan aku pulak, terpaksa bercuti pada hari Ahad dan Isnin (org Kedah bekerja hari Ahad weh..). Tak pa lah, aku sedia untuk bercuti. Apa kata Abg Ajeeb, kalau lu dengan anak-anak & istri, bercuti jer hari Isnin tu? Alaah...dah dekat cuti akhir tahun ponnn....

Inche' Meeyor..., dapat ker kamu pastikan yang orang Ipoh boleh 'bergadang' malam tu nanti? Ramei ker yg boleh join, Yop?

Yop Are-Lee, kamu ni merajuk dgn sapa pulak? Tak? bukan? Tak per lah Yop, kalau balik rumah pun ader curfew...apakan pulak nak gi bermalam kat Manjung, dak? kahkahkahkahkah

Mr Chairman said...

DAMA...

"teh tarikking session" berpandukan kepada tarikh "walking down memory lane" yang hampa cadangkan...

As off today, aku belum touch base dengan kawan kawan ipoh, pasai date 'teh tarikking" tak confirm lagi... pada firasat aku yang mengenali kawan kawan yang kaki sosial.. aku pasti X7/norlis, nafisah/husband, Cik/anak, Mior Amir, dan pastinya aku & Family sure join...

Yang lain lain berpandukan factor berikut..

Zai kalau tak balik Lenggong..

Azizi kalau anak kecik dia tak meragam....

Mat Ganja kalau malam tu tak ada kuliah agama atau kawan-kawan bank masuk hospital...

Rodzwa kalau siangnya tak berubat dan X7 boleh tolong ambik di rumah...

Masmawati kalau husband boleh tolong drive kan....

dan Chu mesti datang punya kalau dengor DAMA turun Ipoh..

So...set kan date dan aku akan buat ground work...

amenyusur tu dulu..

Ashraf said...

Dama,

Teman cadangkan Mike tulis itenary line by line. Kalu tidak ada yang konfuse nanti termasukle teman

eg.

15/11/08 - 8.00 pagi - Tiba di Jeti

DaMA said...

Ashraf & Inche' Meeyor... apa lah kusut benor teman punya pikiran, mcamlah krisis kewangan dunia dah jadi masaelah teman pulak...

Ok..., beginilah cadangan teman

15hb November 2008

12.01 - Abg Ajeeb ambik aku kat FELCRA Changkat Lada

2.00 - tunggu kawan-kawan kat 'Benteng' - solat Asar di surau dekat umah sedara Zai bagi yg tak jama'

6.00 - bertolak ke Teluk Rubiah atau Teluk Batik, cari chalet atau pasang khemah

8.00 - rewang-rewang di pantai, Lumut atau yg afdhalnya, check out nite lives di Manjung

16hb November 2008

8.30 - sarapan, kemas khemah (kalau tido dlm khemah), check out chalet at last hour, kalau tido dlm chalet

10.30 - lawat x kampus Manjung, x accomodation Block I & J, Kg DSK, (Kg Pasir Pandak??), cari venue yg sesuai utk coming Grand Reunion

2.00/3.00 - Ajeeb gi jemput family dia kat Teluk Intan utk ke Ipoh, yg lain bertolak terus ke Ipoh

8.00/8.30 - teh tarik session, as organise by Inche' Meeyor

What say you guys?

Syed said...

Nampak nya ok le atur-cara tu...simple....Che meor, kalu jadi ahad mlm tu.. aku nak stay kat ipoh,tlg carikan rumah persinggahan utk satu malam...ada urusan kat pejabat tanah manjoi pd hari isnin..Chik joint sekali ? lama teman tak jumpa mike'...

Mr chairman said...

Che Mir...pejabat tanah manjoi tu belakang rumah aku je...kamu tidor je le kat rumah aku....tak payah ler tido hotel

DaMA said...

Inche' Meeyor

Aku pulak..., lepas teh tarik session tu, aku nak balik terus dgn Express Senandong malam.... Boleh arrange sapa-sapa g antor aku kat setesen Ipoh?

Mr Chairman said...

DAMA...stesyen kretapi tu pun depan rumah aku je..no worry

Jazz said...

Wa dasyat le rumah Mr Chairman, segala-galanya dekat ,tapak yang MB Perak nak cari untuk buatIpoh Central tu tapak rumah kamu le kut.

Ajeeb said...

Salam semua...
Bro Dee & Bro Chairman,
Wa dah apply cuti pd 17hb tu, insya'Allah approve!!! Kalau xde aral melintang, wa akan join teh tarik session mlm 16hb tu!!

oo7 said...

test test

Yg Merindu Kgkwn said...

Kalu nak dtg naik bot pun blh, sebelah rmh chairman ada sungai which lead to "ipoh river front" at ipoh town. Syed, mike nak buat jungle tracking pun blh sbb depan rmh chairman ada mini jungle. Pendek kata rmh chairman ada
marvelous view..

mr chairman said...

Jazz..you are welcome to join the "teh tarik session" after all teluk intan not that far..If i not mistaken, through google map..teluk intan should be on the right hand side of my house!!!!

And where about you heard on the planned Ipoh Central?.. a real story or only a political gimmy?

DaMA said...

Trima kasih Inche' Meeyor

Boleh dak aku assumed 'no worry' kamu tu as 'tak per...aku antor'? Jgn nanti 'no worry' tu sebenornyer 'tak per...kamu jalan jer-dekaaat! Kesian kat aku Meeyor, aku ni org susah, anak ramei, mak bapak pun tengah sakit-sakit.... Kalau kamu permudahkan bagi aku, nescaya Allah permudahkan lagi jalan bagi kamu... Maka bertambah-tambah kayalah lagi kamu hendaknya.

Si Khairuddin tu sebenornyer suka berkawan dengan kamu, maka diusik-usiklah akan tempat kediaman kamu tu. Dia sendiri pun mcm tu, umah dekat sangaaaat dgn opis, tmpt lepak-buai-makan dia cuma di ujung bangunan opis dia. Sekolah anak-anak kat depan opis. Dengan masjid sepelaung jer...sebelah dgn kubor. Semua dekat-dekat.

Kalau nak teh tarik kat Ipoh tu, issshh...tu dah kira musafir bagi dia! Kan Abg Jazz? Kamu marah ker? Jangan laa... kamulah tmpat aku merujuk segala sesuatu, kamu kan senior dari kami?

Zai said...

Adik Dee,
Kalau ada peluang jgn lupa jumpa
Security Guard yang muda dulu,ada
Misai sikit(nama aku dah Lupa),kirim salam kat dia.Nasib baik dulu dia tak masuk Rumah Samdol kalau tak nahas ,pasai Samdol nak pukul dia.

Zai said...

Ex-housemate En Amir,
Senyap ya,sambung sikit bagi semangat kat Adik Dee dengan Ajeeb
yang nak Melawat ITM Manjung

Ajeeb said...

Bro Zai...
Lu dtg le gak nanti ke Manjung tu...sejak nikah kat Lenggong sampai la ni tak pernah jumpa lagi dah. Amacam...sihat?

Bro Are Lee...senyap je!!! Citer le lagi pasal class English 098 tu, wa tau lu byk ingat citer2 cam gitu...

85119353 J4 said...

X'I9
hi DIA
Assalamualaikum
Maaf ganggu blog kau orang...
Bru jumpa blog ni...amir bg tau..
Tahniah X7 , Tingat cite kt I9 angkara lagu ISTANA PASIR dr pita
X7, kena tangkap dgn suwardi tgh main 'race'/jeremy, t'masuk le mat ros, arwah shahrin etc.(mat ros UIS dpt brape?)
Ade sape2 yg kena tangkap MC jumaat ngan suwardi? atau sdg main bola dpn umah, kuda merah lalu?


p/s ape kabo azizi,ali trosor,matros,kum,jroi,meor, meorrod,sydamir,etc byk lupe dr ingat.
arwah joleman penah lepak ngan aku 1bln lbh, masa projek kad phone.skitar 96-97.

ok jumpe lai.....
aku & jimyfly ada kt manjung.









.........
.000000000
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
















ALLEYSCAT

DaMA said...

Assalamu’alaikum warahmatulLah

This would be my last posting in this 'cluster' - before walking down the memory lane in Manjung. Things getting a bit cold now…., in our blog….!? Perhaps, everybody is busy....or just don’t feel like surfing on the net and writing something. I’m pretty busy myself…since a lot of inquiries started to coming in from renal-failure patients. AlhamdulilLah…, at least, objektif aku untuk tawarkan pusat rawatan alternatif kepada golongan pesakit yg perlukan dialisis ni, dah mula mendapat sambutan.

Dua tiga hari lagi, aku akan berada di Manjung… Kenapa aku nak sangat ke Manjung? Aku rasa, sudah menjadi lumrah manusia ingin kembali ke tempat yang pernah dilawati, didiami, apalagi tempat yang memberi seribu satu kenangan. Mungkin tidak semua orang akan lakukan seperti aku. Ternyata, manusia ini dijadikan Allah berbeza-beza.

Bagi aku, di Manjunglah bermulanya perjalanan hidup. Di situlah bermulanya kesilapan demi kesilapan yang aku lakukan, sehingga membawa kepada kesusahan demi kesusahan yang aku tempuh, pasang dan surutnya hidup aku. Terkadang aku untung bagai sabut yang timbul di permukaan air, kadang jatuh terus tenggelam bagai batu yang dilontar, dan kadangnya timbul-tenggelam seperti mana kapal selam.

Bagi aku juga, kesempatan untuk kembali melihat tempat-tempat lakaran sejarah yang lama dapat mengembalikan keinsafan, bermuhasabah diri, dan memberi kekuatan untuk menempuh kehidupan akan datang.

Bersyukur aku…, meskipun aku pernah hanyut dengan keterujaan hidup kampus, tapi aku masih dibimbing Allah untuk melihat kesilapan-kesilapan yang lalu sebagai pemangkin untuk mengubah diri aku…, menghargai masa silam, menghargai persahabatan yang pernah terbina.

Aduhai Bandar Seri Manjung
Aduhai ITM Manjung
Aduhai Noridah
Aduhai Rajoo…(eh? Pasai apa nama dia ni pun ada?)

Akhirulkalam, wa bilLahi Taufiq wal Hidayah wassalammu‘alaikum wa Rahmah.

Ma’assalaamah….

Sapa yg nak pi, kita jumpa di sana...di Benteng..

Mr Chairman said...

Dear All...in conjunction with the walk down memory lane.. "Teh Tarik" session will be held at Ipoh as follows :

Venue : Ipoh Country Club "President Room"

Time : 8.00pm Date : 16 Nov 2008

Agenda : Teh Tariking & Vocal Testing " Academy Fantasia 7 "

Husband, wife, kids are invited & welcome..

Those who arrive early in ipoh, the Lepak station will be provided at Manjoi Rest House..

Yg Merindu Kgkwn said...

Dear Dama & Ajeeb,

Sebenarnya beberapa bln lalu teman ada singgah manjung saja2 nak tgk kot2 blh imbas kembali memori dulu. Tapak benteng dah xde, dah dibina rumah kedai. Rumah2 asrama blog I, J pun dah berubah wajah, byk family man yg duduk. Pdg bola yg kita lalu tepi menapak p kampus dh jadi mini stadium. Jalan2 yg kita jog semasa latihan kesastria di kawasan tanah2 kosong dah dipenuhi rumah2 teres. Masjid kita p solat jumaat di Kg. DSK dah xde dah dibina masjid baru. Peniaga2 kedai runcit, kedai makan zaman kita dah xde. Secitity guard yg muda tu pun dah tua mcm kita n sure kerja kat tempat lain. Pendek kata byk dah berubah n x byk memori yg tinggal. Opinion teman bilanya ada reunion, kgkwn kahwin or meninggal, sure ramai yg akan dtg n berkumpul. Oleh itu ambillah kesempatan ini utk hadir. Kita blh bsalaman, btanya khabar, kutuk mengutuk n sembang2 pasal kenangan dulu. Jgn salahkan blog ni sejuk. Bkn kgkwn lain x support. Keadaan manjung masa kita 23 tahun dulu x akan kembali lagi..yg hanya tinggal n kekal adalah kita sendiri..

Syed Amir said...

Wahai Alleycat.. tolong bagi contact no. hang n jimmyfly. si fly tu walaupun sepekan dgn aku, tapi bila aku balik kg x pernah jumpa...betapa kat rumah ke...